Voditelji območja evra so se na minulem vrhu EU v Bruslju odločili, da bodo pakt o večji fiskalni in gospodarski integraciji v območju skupne valute pravno udejanjili skozi meddržavni sporazum 17 držav evrske skupine, ki pa bo odprt tudi za druge članice sedemindvajseterice.

Prvotna želja voditeljev in evropskih institucij je bila sicer, da bi območje evra fiskalno in gospodarsko unijo poglobilo v okviru sprememb pogodbe EU, s čimer bi jo neposredno umestili v institucionalno arhitekturo unije. Na mizi so bili tudi predlogi, da bi lahko del potrebnih sprememb zaživel celo brez dolgotrajnega postopka spreminjanja temeljne pogodbe EU.

Vendar pa so zahteve Velike Britanije po vključitvi varovalk za britanski finančni sektor v zameni za pristanek Londona na potrebne spremembe pogodbe EU preprečila zaželeni scenarij, saj druge članice na britanske zahteve niso pristale.

Pristop k meddržavnemu sporazumu so napovedali voditelji šestih članic unije, ki evra še niso prevzele, premieri Češke, Madžarske in Švedske pa so si vzeli čas za premislek in posvetovanje s parlamenti.

"Naše stališče je jasno - ne bomo se zavezali k podpisu sporazumu, dokler ne bodo znani njegovi parametri. Ti niso bili znani ne v četrtek in petek ne danes. Treba je počakati na končno besedilo sporazuma," je nadaljnje ravnanje Češke pojasnil Nečas.

Ob tem je kot enega glavnih pomislekov Prage izpostavil dejstvo, da bo fiskalni pakt članice in nečlanice območja evra postavljal v drugačen položaj.

"Članice območja evra se zavezujejo k spoštovanju pravil proračunske discipline in imajo ob tem dostop do mehanizmov za stabilnost evra. Nečlanice območja evra pa bi se v sporazumu zavezale k disciplini, ne bi pa imele dostopa do mehanizmov. Zelo jasno je treba reči. Za članice območja evra obstajata korenček in palica, za ostale pa le palica," je povedal.

Nečas je izrazil tudi osebno nasprotovanje sodelovanju češke centralne banke pri finančni krepitvi Mednarodnega denarnega sklada (IMF), da bi ta lahko bolj učinkovito sodeloval pri reševanju krize v evrskem območju.

Pri tem pa je jasno dejal, da to še ne pomeni, da Češka ne bo sodelovala pri tem ukrepu, saj gre za kompleksno odločitev. Vlada mora sprejeti politično odgovornost, centralna banka pa je neodvisna, je zatrdil.

V skladu z dogovorom evropskih voditeljev bi centralne banke članic EU skozi bilateralna posojila IMF posodile do 200 milijard evrov in tako povečale njegovo zmožnost ukrepanja. Na Češko bi v primeru sodelovanja po ocenah odpadlo 3,5 milijarde evrov.

Češka še ni prevzela evra, je pa v skladu s svojo pristopno pogodbo zavezana vstopu v denarno unijo, ko za to izpolni pogoje. Predvsem trenutna desnosredinska oblast na Češkem sicer velja za najbolj evroskeptično med novimi članicami unije.