Odvetniki Timošenkove so namreč prav danes na kijevskem sodišču uradno vložili pritožbo na njeno obsodbo in Füle je dejal, da bo EU pozorno spremljala proces proti Timošenkovi, predvsem s stališča zagotavljanja pravice do poštenega sojenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Füle se je danes sestal še z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem in mu posredoval zaskrbljenost EU glede primera Timošenkove. Kot je ocenil, je v Ukrajini v zadnjem času prišlo do "selektivne pravice".

Obosodba Timošenkove je v EU naletela na ostro kritiko, ker naj bi šlo pravzaprav za politično maščevanje. Obsojena je bila, ker je po ugotovitvah sodišča leta 2009 kot premierka s podpisom pogodbe z Rusijo za dobavo plina državo oškodovala za več milijonov dolarjev. S tem naj bi zlorabila pooblastila.

Sodišče jo je obsodilo, čeprav pri podpisu omenjene pogodbe pravzaprav ni imela izbire, če je hotela še naprej zagotavljati ruski plin za ukrajinske odjemalce. Kot trdi tudi Timošenkova, voditeljica demokratične oranžne revolucije leta 2004, je bila obsojena zaradi nasprotovanja Janukoviču.

Danes se je na sodišču v Kijevu nadaljeval pritožbeni postopek in po navedbah nemške tiskovne agencije dpa so odvetniki Timošenkove uradno vložili pritožbo. Timošenkova se obravnave ni udeležila, pred sodiščem pa se je zbralo okoli 1500 njenih privržencev, ki so se nato skušali prebiti v stavbo. Policija jim je to preprečila, pri tem pa je prišlo tudi do nasilja. O morebitnih aretacijah sicer ni poročil, še navaja dpa.

Odvetniki Timošenkove so sodišče zaprosili za njeno izpustitev iz zapora zaradi slabega zdravja ter se pritožili, ker je ne smejo obiskati ne zdravnik ne svojci.