Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy bo evropskim poslancem sklepe vrha unije, ki je prejšnji teden potekal v Bruslju, predstavil dopoldne. Voditelji unije so na srečanju dosegli zgodovinski dogovor o paktu za krepitev fiskalne unije v evrskem območju.

Zaradi Velike Britanije pakt ne bo zaživel skozi spremembe pogodbe EU, temveč skozi meddržavni sporazum. Velika Britanija k temu sporazumu ne bo pristopila. Glede sklepov vrha je v Strasbourgu pričakovati živahno razpravo.

Finančna kriza bo tudi v ospredju popoldanske razprave evropskih poslancev z visoko zunanjepolitično predstavnico Catherine Ashton. Po napovedih se bodo osredotočili na vpliv finančne krize na obrambno industrijo in varstvo človekovih pravic.

Na dnevnem redu drugega dne zasedanja v Strasbourgu sta tudi glasovanji o dveh zakonodajnih predlogih s področja kazenskega prava - o pravici do obveščenosti v kazenskem postopku ter o evropski zaščiti žrtev kaznivih dejanj.

Evropski parlament bo danes sprejemal tudi direktivo o enotnih pravicah in enotnem dovoljenju za delo in bivanje za delavce iz tretjih držav. Nova zakonodaja, ki je že usklajena s Svetom EU, predvideva uvedbo enotnega dovoljenja za delo in bivanje, ki bi ga prosilec dobil po enotnem upravnem postopku.