Med Kosovimi načrti so med drugim tudi sodelovanje pri konvenciji o preprečevanju korupcije v športu in ostale aktivnosti, povezane z bojem proti korupciji, je pojasnil in potrdil, da je ob izteku mandata dobil visoko odlikovanje Sveta Evrope. "Pomeni predvsem priznanje za to, da vsa leta, ki sem jih preživel v Strasbourgu niso bila zaman in sem zelo vesel, da je tudi takšna organizacija pokazala, da ceni moje delo," je povedal. Predsednik Greca je bil od leta 2002, pred tem pa tudi podpredsednik.

Kos je komentiral tudi uvrstitev Slovenije na 35. mesto glede na indeks zaznave korupcije za letošnje leto, kar je osem mest nižje kot lani. Podatke je na začetku meseca objavila Transparency International, krovna organizacija nevladne organizacije Integriteta. Slovenija je glede na lansko uvrstitev izgubila osem mest, v organizaciji pa so opozorili, da letošnji indeks za Slovenijo z rezultati raziskave v minulih letih zaradi spremembe metodologije ni primerljiv.

"Res je prišlo do korenite spremembe metodologije, tako da bo šele naslednje leto pokazalo, kje smo res," je povedal Kos in dodal, da je padec zagotovo zaskrbljujoč, zato se bo treba potruditi, da bo Slovenija prišla nazaj na prejšnjo pozicijo ali boljšo. Po njegovih besedah je omenjeni indeks indeks percepcije, zaradi česar ne odseva nujno dejanskega stanja na področju korupcije.