Po srečanju z italijanskim premierom je Geithner dejal, da je Monti sestavil zelo močan program gospodarskih reform. "Seveda se tudi ostali evropski voditelji trudijo okrepiti gospodarstvo s sprejetjem nujno potrebnih gospodarskih reform," je poudaril Geithner. "Reforme so ključnega pomena, vendar pa so zelo zahtevne, zato bo za njihovo sprejetje najbrž potrebno več časa", je dodal.

Finančni minister je še poudaril, da Montija pri uveljavljanju varčevalnih ukrepov podpira tudi ameriški predsednik Barack Obama. Geithner pa je po sestanku napovedal, da bo Monti januarja obiskal Belo hišo.

Bonitetna agencija Fitch Raitings pa ocenjuje, da Montijevi varčevalni ukrepi, ki vključujejo nove davke, zmanjševanje javne porabe in ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti, povečujejo kredibilnost Italije pri uravnavanju proračuna za leto 2013 in so sprostili nekaj pritiska na italijansko bonitetno oceno.

"Glavno sporočilo varčevalnih ukrepov, da italijanska vlada išče kredibilen fiskalni program, je vzpodbudno", so sporočili s Fitcha. Fitch še pojasnjuje, da kljub napovedanim reformam, obeti za bonitetno oceno italijanskega dolga pri oceni A+ ostajajo negativni, kar odraža potrebo po uveljavitvi korenitih gospodarskih reform, ki bi spodbudile gospodarsko rast.

Italija je vse bolj pod pritiski trgov zaradi 1900 milijard evrov težkega dolga, ki za 20 odstotkov presega vrednost italijanskega bruto domačega proizvoda (BDP). Italijanska vlada je sicer v nedeljo sprejela sveženj varčevalnih ukrepov za stabilizacijo javnih financ, ki je že romal v parlament. Italijanski predsednik vlade Monti je v torek zvečer na italijanski državni televiziji poslance pozval, naj s podporo paketu pomagajo Italiji iz finančne krize.