Robert Cooper, ki v imenu EU posreduje v dialogu Srbije in Kosova, bo po navedbah virov o izidu pogovorov danes obvestil članice unije. V EU bodo dopoldne objavili tudi sporočilo za javnost. Po neuradnih navedbah bosta kosovska in srbska delegacija danes ostali v Bruslju.

To je bil že drugi dan dvanajsturnih pogajanj, ki ni prinesel dogovora o mejnih prehodih in zastopanosti Kosova na regionalnih srečanjih. Uspeh dialoga velja za enega od pogojev za to, da bi Srbija ta mesec dobila status kandidatke za članstvo v uniji.

Vodja srbske delegacije Borko Stefanović je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug potrdil, da so se pogovori končali brez dogovora in da se zaenkrat ne ve, kdaj se bodo nadaljevali.

"Žal tudi po 12 urah napornih pogovorov nismo dosegli dogovora ne o vprašanju administrativnih prehodov in ne o regionalnem zastopstvu Prištine. Mi smo pripravljeni na nadaljevanje pogovorov, vendar je trenutno nemogoče reči, ali se bo to zgodilo," je še dejal Stefanović.

Pojasnil je, da je srbska delegacija predlagala veliko število možnosti, opcij in modalitet v skladu s srbsko ustavo in resolucijo ZN, vendar pa prištinska delegacija ni imela posluha za njihove predloge. Kot je še dejal, pa so dosegli dogovor o certifikatih za prehod administrativne meje.