Povprečna zahtevana donosnost na nemške obveznice z ročnostjo enega leta je bila danes ob 13.30 po greenwiškem času pri -0,34 odstotka, pred tem pa se je že znižala celo na -0,68 odstotka. Ob koncu torkovega trgovanja je povprečna obrestna mera znašala 0,84 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot pojasnjujejo analitiki, je do padca zahtevane donosnosti prišlo zaradi dopoldanskih govoric, da bi Evropska centralna banka (ECB) lahko ključno obrestno mero znižala precej bolj od pričakovanj.

Vlagatelji so tako nemške enoletne obveznice trenutno pripravljeni kupovati, četudi bi zadnje po izteku enega leta od Nemčije prejeli manj denarja, kot bi ga danes vplačali. Špekulirajo namreč, da jih bodo lahko v prihodnosti, če bo ECB dramatično znižala ključno obrestno mero, naprej prodali po še višji ceni.

Zanimanje za nemške državne dolžniške vrednostne papirje je v času krize zelo veliko, saj veljajo za zelo varno naložbo. Povpraševanje pa ima za posledico nižanje obrestnih mer nanje.

Svet ECB bo o ključni obrestni meri odločal prihodnji četrtek. Na svoji zadnji seji 3. novembra jo je znižal za 0,25 odstotne točke na 1,25 odstotka.