V Berlinu so bili vse od septembrske napovedi Starka, da sestopi s funkcije prvega ekonomista in člana izvršilnega odbora ECB, prepričani, da ga bo avtomatično nadomestil Nemec, pri čemer so nemške oblasti za to mesto predlagale državnega sekretarja na nemškem finančnem ministrstvu Jörga Asmussena.

Zeleno luč Asmussenovemu imenovanju so že prižgali evroskupina, finančni ministri EU, njegovo kandidaturo pa je potrdil tudi Evropski parlament.

Neimenovani viri, ki so blizu dogajanju, pa so za AFP pojasnili, da je svoje ime za funkcijo prvega ekonomista osrednje finančne ustanove območja evra predlagal tudi Pariz. V Franciji naj bi se zavzemali, da Starka, ki odhaja konec leta, zamenja glavni ekonomist na francoskem finančnem ministrstvu Benoit Coeure.

Nemčija in Francija prepričani v svoj prav

"Berlin in Pariz menita, da imata na mestu prvega ekonomista ECB vso pravico do svojega predstavnika. Vse skupaj je zelo vroče," so dejali tudi viri iz francoske vlade in francoske centralne banke, ki jih citira nemški poslovni dnevnik Handelsblatt.

Prvi ekonomist ECB in član izvršilnega odbora ECB Stark je septembra presenetljivo napovedal, da predčasno zapušča položaj. Uradno se je za ta korak odločil iz osebnih razlogov. Starkov mandat bi se sicer zaključil 31. maja 2014.

Stark je bil, podobno kot nekdanji prvi mož nemške centralne banke Bundesbank Axel Weber, zagovornik strožje in bolj konservativne denarne politike. Glavni povod za njegov odstop naj bi bil program odkupovanja državnih obveznic ranljivih članic območja evra, ki ga ECB izvaja od lanske pomladi in ga je v zadnjem času okrepila ter s tem zmanjšala pritisk finančnih trgov na Italijo in Španijo.

Nemški kritiki verjamejo, da si je ECB z odkupovanjem obveznic v svojih bilancah nakopičila tvegane vrednostne papirje in popustila pod pritiski politike ter žrtvovala svojo neodvisnost. Zdaj že nekdanji predsednik ECB Francoz Jean-Claude Trichet je te očitke ves čas odločno zanikal.