Pred sklenitvijo pogajanj z EU junija letos je približno polovica Hrvatov podpirala članstvo države v uniji. Novembra je bilo tudi več tistih, ki so napovedali, da se bodo udeležili referenduma o članstvu. V Ipsos Pulsu so ugotovili, da se bo 84 odstotkov volivcev udeležilo referenduma, 13 odstotkov jih tega ne bo storilo, trije odstotki vprašanih pa so še neodločeni.

Zvišanje podpore je nepričakovano, ker je bilo bolj verjetno, da bo zaradi krize v EU podpora nekoliko nižja, je za Hrvaško televizijo ocenil profesor z zagrebške fakultete za politične vede Damir Grubiša.

Pojasnil je, da ljudje o podpisu pristopne pogodbe z EU, ki bo 9. decembra v Bruslju, razmišljajo kot o zmagi Hrvaške. Opozoril je, da gre za čustven odziv državljanov in da je upravičen strah, da se trend podpore ne bo obdržal za dlje časa.

Podpora članstvu Hrvaške v EU zelo niha. V lanski novembrski raziskavi Ipsos Pulsa ga je podpiralo 64 odstotkov, nasprotnikov pa je bilo 29 odstotkov. Takrat je bila manj kot polovica vprašanih odločenih, da se bodo udeležili referenduma, medtem ko jih je 26 odstotkov odgovorilo, da verjetno ne bodo šli na volišča.

Hrvaški sabor je odločil, da bo referendum o vstopu države v EU najpozneje 30 dni po podpisu pristopne pogodbe. To pomeni, da bi lahko potekal najkasneje 8. januarja. Levosredinska opozicija sicer predlaga, da bi novi sklic parlamenta preložil referendum na februar 2012.

Kot je večkrat povedala predsednica nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z EU Vesna Pusić, zaradi prihodnjih parlamentarnih volitev ter praznikov ne bo dovolj časa za kampanjo in informiranje državljanov o vseh dejstvih glede članstva v EU. Njene izjave niso naletele na nasprotovanje drugih političnih strank, ki podpirajo članstvo Hrvaške v EU.

Pričakovati je, da bodo hrvaški državljani na referendumu za članstvo v EU odločali tudi o referendumu za spremembe pogojev za razpis referendumov, o katerem so dogovor dosegli vlada premierke Jadranke Kosor in predstavniki petih vodilnih hrvaških sindikatov.