Merklova in Sarkozy sta v tem tednu napovedala, da bosta Nemčija in Francija do vrha EU, ki bo 8. decembra, predstavili predlog sprememb temeljne pogodbe EU, ki naj bi se dotikale napovedane okrepitve gospodarskega upravljanja v območju evra v smeri večje integracije javnofinančnih in gospodarskih politik ter strožjega proračunskega nadzora.

V okviru njunih načrtov za reševanje krize, ki bi jih lahko po navedbah časnika, ki se sklicuje na neimenovane vire, voditelja Nemčije in Francije predstavila že prihodnji teden, naj bi se državi - ker da spreminjanje pogodbe EU traja predolgo - zavzeli za to, da bi nekatere države z evrom podpisale nov pakt o stabilnosti. Državi upata, tako viri časnika, da bi lahko pakt zaživel že v začetku prihodnjega leta.

Podobno kot pri dogovoru o schengenskem območju bi se lahko nekatere države znotraj EU dogovorile za posebna pravila. Države bi se s posebno pogodbo zavezale k strožjim pogojem glede primanjkljaja in pravice nadzora nad nacionalnimi proračuni, po navedbah virov predvideva načrt.

Kočljiva točka pa je vloga Evropske centralne banke (ECB) in njeni posegi na trg s kupovanjem državnih obveznic ranljivih članic evrskega območja, glede katerih se Berlin in Pariz razhajata. Omenjeni predlog sprememb pogodbe EU naj po napovedih iz tega tedna ne bi vključeval spremembe mandata v smeri reševanja članic območja evra v dolžniških težavah. Po pisanju časnika pa naj bi načrt Merklove in Sarkozyja predvidel, da "lahko po teh ukrepih večina znotraj ECB odloči, da je ECB pripravljena na močnejše posege na kapitalskem trgu". ECB, tako časnik, to potrjuje: "Če se bo politika dokopala do resnično obsežnega koraka, bo ECB vskočila in pomagala."