Predlogi sprememb pogodbe, ki jih bosta Nemčija in Francija pripravili do decembrskega vrha EU, se bodo tako dotikali zgolj napovedane okrepitve gospodarskega upravljanja v območju evra v smeri večje integracije javnofinančnih in gospodarskih politik ter strožjega proračunskega nadzora. Kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejala Merklova, bodo spremembe dale jasno vedeti, da mora območje evra narediti korak k fiskalni uniji in tako izraziti naše prepričanje, da morajo biti javnofinančne in gospodarske politike tesneje usklajene, če si države delijo skupno valuto.

"Izgubljeno je bilo politično zaupanje v Evropo in nazaj ga lahko pridobimo zgolj politično," je dejala nemška kanclerka. "Poskušamo oblikovati strategije, da se znova vrnemo na pot rasti in zaupanja. Delujemo dolgoročno in ne za naslednje pol ure," je dodal Sarkozy.

Kljub pozivom Francije in nekaterih ranljivih članic evrskega območja, da naj Evropska centralna banka (ECB) prevzame vlogo posojilodajalca državam v skrajni sili in tako neomejeno odkupuje državne obveznice članic območja evra v dolžniških težavah, je očitno v pogovorih ključnega evropskega političnega dvojca s predsednikom italijanske vlade prevladalo neomajno stališče Nemčije.

Proti oddaljevanju od osnovnega mandata

V Berlinu so namreč že ves čas odločno proti temu, da bi se ECB oddaljila od osnovnega mandata boja proti inflaciji in z neomejenim odkupovanjem državnih obveznic monetizirala dolg ranljivih članic območja evra. Nemčija se boji inflacijskih učinkov takega početja, prepričana pa je tudi, da to ne bi rešilo trenutne krize, saj bi predstavljalo potuho pred izvajanjem reformne politike in skrbjo za javnofinančno disciplino.

"ECB je neodvisna. Zadolžena je za stabilnost valute," je poudarila Merklova. Sarkozy je ob tem zatrdil, da so se vsi trije voditelji strinjali, da se je treba iz spoštovanja do neodvisnosti osrednje denarne ustanove območja evra izogibati "pozitivnim in negativnim zahtevam do ECB". Te besede mu najverjetneje niso šle najlažje z jezika. Še dopoldne je namreč francoski zunanji minister Alain Juppe ponovil francosko stališče, da bi morala ECB pri reševanju dolžniške krize v evrskem območju odigrati ključno vlogo.

Zaradi poglabljanja dolžniške krize in njene selitve v osrednje članice območja skupne valute je namreč pod vse večjim vprašajem najvišja bonitetna ocena Francije. Izguba trojnega A bi pomenila resen udarec za Francijo, njene banke in za stabilnost celotnega območja evra. V luči očitnih razlik v pogledih med Parizom in Berlinom je Sarkozy danes pripomnil, da skuša razumeti skrajne meje, do katerih je Nemčija pripravljena iti v reševanju dolžniških težav, pri čemer pa bi morali v Berlinu razumeti tudi francoska stališča.

Več ekonomskih strokovnjakov je sicer danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedalo, da sta se Francija in Italija že znašli v zelo težavnem položaju. S hrbtom ob steni se tako zavzemata za bolj ambiciozne ukrepe za reševanje težav območja evra, ki jim Nemčija nasprotuje.

Tudi Nemčija v vse težjem položaju

Ob tem opozarjajo, da se v Berlinu ne zavedajo, da je tudi Nemčija v vse težjem položaju. Prepričani so, da bi le resna zaostritev razmer v evrskem območju, ki bi eksistencialno ogrozila skupno valuto, Nemčijo prisilila v spremembo stališč. So se pa trije voditelji znova zavezali, da bodo storili vse za "zagotavljanje in ohranitev vzdržnosti evra". "Želimo močan in stabilen evro, ki bo cenjen v mednarodni skupnosti. Zato bomo storili vse, da ga ubranimo," je zagotovila Merklova.

Monti je v tej luči zagotovil, da bo Italija izpeljala zastavljeni program javnofinančne konsolidacije in strukturnih reform, katerega cilj je zagnati gospodarsko rast in do leta 2013 zagotoviti izravnan proračun. Monti je Merklovi in Sarkozyju danes predstavil reformni in varčevalni program in zagotovil, da bo Italija "naredila svojo domačo nalogo". Ta je zaradi visoke, pa čeprav stabilne, ravni javnega dolga toliko bolj zahtevna. V zadnjih dneh je Monti s svojimi izjavami namigoval, da Italija zaradi trenutnih razmer ni več čisto prepričana v svoje fiskalne zaveze, danes pa je skušal razbliniti vse dvome.

Nemško-francoski dvojec, ki v zadnjih letih velikokrat ni bil na isti valovni dolžini z nekdanjim premierjem Silviom Berlusconijem, je italijanskemu kolegu zagotovil vso podporo, napovedala pa sta tudi, da bosta kmalu obiskala Rim.