V največji politični skupini Evropskega parlamenta, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), menijo, da so zakonodajni predlogi za krepitev proračunskega nadzora in zagon razprave o evropskih obveznicah "dobri koraki v pravo smer". Resna kriza je pokazala, da bo stabilnost gospodarstva EU dosežena le, če se bodo nacionalni proračuni oblikovali, potrjevali in izvajali pod učinkovitim nadzorom EU, je poudaril vodja EPP Joseph Daul.

V povezavi z evropskimi obveznicami pa so v EPP dejali, da bo skupina zavzela stališče o različnih možnostih s ciljem zagotavljanja vseh orodij, potrebnih za stabilnost in rast evropskih gospodarstev, konkretneje pa se za zdaj niso opredelili. V drugi največji skupini, skupini evropskih socialistov in demokratov (S&D), pa so menili, da skupne evropske obveznice niso nikakršna "prevara", temveč so "realistična možnost, dokler Evropska centralna banka (ECB) ne more delovati kot kreditor na zadnji ravni".

Evropski socialisti so sicer na predvečer vrha Nemčije, Francije in Italije pozvali k "nujnemu ukrepanju za obnovitev zaupanja finančnih trgov". "Kriza se širi hitro in vpliva na že skoraj vse članice," je opozoril njihov vodja Martin Schulz. Zato je po njihovem mnenju potreben močan signal od ECB, da bo storila vse za stabilizacijo trgov, pri čemer spremembe pogodbe niso prioriteta. "Ko gori hiša, takoj potrebuješ gasilce, ne pa razpravo o tem, kakšne so možnosti," so ponazorili.

Evropske obveznice je odločno podprla tudi evropska poslanka iz Slovenije iz vrst evropskih socialistov Mojca Kleva. "Evroobveznice so v tem trenutku eno najmočnejših orožij, ki jih imamo za spopad z dolžniško krizo," je poudarila in obsodila odziv nemške vlade, ki jim je nasprotovala še pred predstavitvijo predlogov.

Stališče slovenskega finančnega ministrstva in Merklove.

"Takšna komunikacija je destruktivna. Niso le grške stavke in italijanske politične spremembe krive za slabo podobo unije, tudi nemška trmoglavost v zvezi s tem predlogom negativno vpliva na sliko stabilnosti in reševanja krize EU v očeh bonitetnih agencij in finančnih trgov," je menila.

Po njenem mnenju morajo na tej točki vse institucije EU, vključno z nacionalnimi vladami, predloge najprej dobro preučiti. Poslanka se bo v odboru Evropskega parlamenta za denarne in gospodarske zadeve zavzela za to, da bi EU čim prej sprejela vseevropsko obliko obveznic.

Tretja največja skupina, evropski liberalci (Alde), pa meni, da predlogi o možnostih za uvedbo evropskih obveznic utirajo pot srednje- in dolgoročni gospodarski stabilnosti in vzdržni rasti. Njihov vodja Guy Verhofstadt, sicer znan zagovornik skupnih evropskih obveznic, je močno podprl potezo komisije.