V zadnjem, šestem krogu dialoga v začetku septembra sta strani dosegli dogovor o carinskih pečatih in katastrih, nato pa so bili pogovori prekinjeni zaradi napetosti na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi.

Kosovski Srbi - tako kot oblasti v Beogradu - samostojnega Kosova ne priznavajo in tako tudi ne pristajajo na to, da bi kosovske oblasti nadzorovale prehode Jarinje in Brnjak. Za Kosovo so to "mejni prehodi", za Srbijo pa "administrativni prehodi".

Vodja kosovske delegacije, podpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri, je ob prihodu na dialog povedala, da bodo danes razpravljali o skupnem nadzorovanju prehodov v okviru "integriranega upravljanja meja", kar vključuje priznanje kosovske državnosti.

Beograd temu nasprotuje, tako je tudi vodja srbske delegacije Borislav Stefanović danes ob prihodu izrazil upanje, da se bo Priština umaknila od stališč, usmerjenih v potrjevanje "tako imenovane državnosti" Kosova.

V sedmem krogu bosta sicer Beograd in Priština razpravljala še o energetskih in telekomunikacijskih vprašanjih, regionalnem sodelovanju, priznavanju univerzitetnih diplom in izvajanju doslej doseženih dogovorov.

Na napredek upa tudi Tahirijeva

Stefanović je ob prihodu izrazil upanje, da bo tokrat dosežen dogovor glede univerzitetnih diplom, regionalnega sodelovanja in tudi glede "administrativnih prehodov".

Na napredek upa tudi Tahirijeva, ki pa je ob prihodu ostro okrcala Srbijo, češ da od doslej doseženih petih dogovorov izvaja samo enega. "Srbija mora danes potrditi pripravljenost na izvajanje dogovorov," je poudarila.

Stefanović pa je zatrdil, da je Srbija pripravljena izvajati vse dosežene dogovore, seveda v okviru svoje zakonodaje. Ob tem je še dodal, da izvedba zaradi tehničnih vprašanj pač terja nekaj časa.

EU nadaljevanje dialoga Prištine in Beograda, ki je bil zaradi napetosti na severu Kosova naprej prekinjen poleti, nato pa še septembra, pričakuje v zameno za dodelitev statusa kandidatke Srbiji, o čemer bodo članice unije odločale decembra.

Srbsko delegacijo v dialogu vodi politični direktor srbskega zunanjega ministrstva Stefanović, kosovsko delegacijo Tahirijeva, EU pa v dialogu zastopa Britanec Robert Cooper.