Na evropskih parlamentarnih volitvah leta 2009 je švedska piratska stranka presenetljivo zmagala. S 7 odstotki vseh glasov, ki jih je piratska stranka dobila na volitvah, so si njeni člani prislužili en sedež v Evropskem parlamentu, drugega pa bi stranka dobila, če bi bila sprejeta Lizbonska pogodba.

Lizbonska pogodba je kmalu po volitvah tudi stopila v veljavo, a zaradi počasnega birokratskega procesa piratska stranka kar dve leti ni dobila obljubljenega drugega mesta v Evropskem parlamentu.

Amelia Andersdotter, članica ene izmed najmlajših političnih strank v Evropi, bo prihodnji mesec po dveh letih končno postala evropska poslanka. S svojimi 24 leti pa bo Amelia najmlajša izmed vseh evropskih poslancev.

Zagovornica ideje o združeni Evropi upa, da ji bo uspelo prispevati delež k oblikovanju evropske družbe polne kulture, inovacij in kreativnosti. Za TorrentFreak je dejala, da je izredno vesela, da ji ne bo potrebno več pojasnjevati kdaj bo zasedla mesto, ki ji je na volitvah pripadlo. V svojem mandatu, ki se izteče leta 2014, pa se bo zavzemala predvsem za spodbujanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva na področju telekomunikacij.