Odobrena plačila za naslednje leto se bodo v primerjavi z letošnjimi zvišala za 1,86 odstotka in znašajo 129 milijard evrov. Ker pa dogovorjena plačila ostajajo pod napovedjo o dvoodstotni inflaciji za prihodnje leto, gre v realnem smislu za zmanjšanje evropskega proračuna.

"To je jasno varčevalni proračun, saj je večina držav članic sredi resne finančne krize," je ob sprejetju dogovora poudaril evropski komisar za proračun Janusz Lewandowski, ki se je zavzemal za višja odobrena plačila za naslednje leto.

Dogovor o proračunu za prihodnje leto sicer vključuje tudi spremembo proračuna za letos, in sicer za zvišanje porabe za 200 milijonov evrov, ter skupno izjavo Sveta in parlamenta, naj komisija zahteva dodatne odobritve plačil v dopolnilu proračuna, če bodo sedanje nezadostne.

Z uveljavitvijo lizbonske pogodbe decembra 2009 imata Evropski parlament in Svet enakovredno vlogo pri sprejemanju proračuna, ki ga predlaga Evropska komisija.

Največ denarja je namenjenega za ohranjanje in upravljanje naravnih virov

Ta je aprila predlagala, naj bodo odobrena plačila v proračunu EU za leto 2012 za 4,9 odstotka višja od letošnjih, torej naj znašajo 132,7 milijarde evrov, odobrene obveznosti pa naj se povečajo za 3,9 odstotka na 147,8 milijarde evrov.

Evropski parlament se je konec oktobra zavzel za 5,2-odstotno zvišanje plačil in za 3,9-odstotno zvišanje obveznosti v primerjavi z letošnjim proračunom, medtem ko se članice unije zavzemajo za zgolj dvoodstotno zvišanje plačil in 2,9-odstotno povečanje obveznosti.

Parlament je tako želel 147,8 milijarde evrov v obveznostih in 133,1 milijarde v plačilih, medtem ko so članice unije vztrajale pri 146,2 milijardah v obveznostih in 129 milijardah v plačilih.

Medtem ko je pri plačilih obveljalo stališče članic, pa je dogovor o obveznostih tako bliže stališču, ki sta ga zavzemala komisija in parlament. Dosežen je namreč dogovor o 147,2 milijarde evrov odobrenih obveznosti za naslednje leto.

Največ denarja je v skladu z davi doseženim dogovorom namenjenega za ohranjanje in upravljanje naravnih virov - 57 milijard evrov - ter za rast in zaposlovanje - 54,8 milijarde evrov.

Za globalno vlogo EU sedem milijard evrov

Za državljanstvo, svobodo, varnost in pravico je v plačilih namenjenih približno 1,5 milijarde evrov, za globalno vlogo EU sedem milijard evrov, za administracijo pa 8,3 milijarde evrov, pri čemer je bilo predvidenih tudi dodatnih 13,1 milijona evrov za Hrvaško.

Pogajanja o proračunu unije za prihodnje leto so potekala v senci resne krize v območju evra, v kateri morajo številne vlade močno krčiti svoje izdatke, zato niso naklonjene zviševanju evropskega proračuna.

Kriza je sicer po mnenju mnogih prispevala k temu, da se ni ponovil lanski scenarij, ko dogovora v spravnem postopku ni bilo, kar je ogrozilo pomembne evropske projekte. Komisija je morala nato na hitro pripraviti nov predlog proračuna, ki je bil sprejet tik pred koncem leta.

Če dogovora o letnem proračunu ni mogoče doseči, velja zapleten sistem "začasne dvanajstine", po katerem se vsako poglavje proračuna na mesec financira do ene dvanajstine sredstev, ki so bila zanj namenjena v proračunu za leto prej.

Svet, v okviru katerega odločajo članice unije, in Evropski parlament imata sedaj 14 dni časa za formalno potrditev dogovora o proračunu za prihodnje leto.