Cameron je poudaril, da med Veliko Britanijo in Nemčijo obstajajo razlike, a državi po njegovih besedah s tem "lahko shajata", poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem je izrazil zaupanje v nemško odločenost zagotoviti uspeh evra. "Očitno gre za težke čase - to lahko vidite na trgih - a niti za trenutek ne podcenjujem odločenosti držav, kot so Nemčija in druge v območju z evrom, za zagotovitev obstoja valute," je dejal Cameron.

Sicer pa je britanski premier na novinarski konferenci po srečanju poudaril, da območje z evrom potrebuje verodostojno zaščito in bi morala uporabiti vse svoje institucije v boju s krizo. S tem je odgovoril na vprašanje novinarja, ki ga je povprašal o njegovi izjavi, da bi bilo treba Evropsko centralno banko (ECB) uporabiti kot "močno strelno orožje" pri obrambi evra. Gre za možnost neomejenega odkupa obveznic ranljivih članic območja evra s strani banke, ki ji Nemčija nasprotuje.

Merklova je tako na drugi strani menila, da je za rešitev evropske dolžniške krize potrebno narediti več, a hitrih rešitev ni. "Britanska zahteva po uporabi močnih ukrepov za povrnitev zaupanja v evro je pravilna" je menila. "A ne smemo se pretvarjati, da imamo moč, ki je dejansko nimamo. Trgi bi to izjemno hitro prepoznali in to ne bi delovalo."

Omejena vloga ECB

Podobno je tudi novi prvi mož ECB Mario Draghi danes poudaril, da je vloga ECB predvsem v sidranju inflacijskih pričakovanj na srednji in dolgi rok. Države morajo svoje finance same spraviti v red, se je glasilo sporočilo Draghija tistim državam, ki so pod pritiskom finančnih trgov, ob tem pa menijo, da le ECB kot 'tiskarna evrov' skozi vlogo posojilodajalca članicam v skrajni sili lahko dolgoročno stabilizira evro.

Nemška kanclerka je ob tem izpostavila skupni interes obeh držav glede ureditve javnih financ in zadržanosti pri povečevanju obsega proračuna EU. Poudarila je tudi pomen članstva Velike Britanije v sedemindvajseterici. Nista pa voditelja zbližala stališč glede vprašanja davka na finančne transakcije v EU, ki ga Nemčija močno zagovarja, Velika Britanija pa mu nasprotuje.

Cameron je danes ponovil stališče, da bi London tak davek sprejel le, če bi bil uveden na globalni ravni. Merklova pa je znova poudarila, da je pripravljena z uveljavitvijo ideje pripravljena nadaljevati na ravni 17-članskega območja z evrom, če sedemindvajseterica ne bo dosegla dogovora o tem.

Krepitev napetosti

Že pred srečanjem se je med državama krepila napetost. Velika Britanija sicer vsaj deklarativno podpira načrte članic območja evra po tesnejši fiskalni in gospodarski integraciji, ki je po mnenju Berlina edina dolgoročna rešitev za stabilizacijo skupne evropske valute. Čeprav evra ni prevzela in si je izborila pravico do izvzetja iz vstopa v denarno unijo, je Britanija kot članica EU neločljivo povezana z območjem evra, zato ji je rešitev trenutnih težav v nacionalnem interesu.

Po drugi strani pa se na Otoku, ki ga zaznamujeta evroskepticizem in poseben odnos do evropskega združevanja, bojijo, da bodo na tak način izgubili politični vpliv na nekatere odločitve. Cameron je ta teden posvaril pred "velikimi načrti in utopičnimi vizijami" ter pozval k EU, ki bi imela "fleksibilnost mreže, ne rigidnost bloka".

Merklova je sicer danes po napornem tednu poudarila, da verjame v možnost doseganja dogovorov. "Kadarkoli sva z Davidom skupaj reševala problem, sva vedno našla rešitev," je poudarila.