Montijeva vlada, ki jo v prvi vrsti sestavljajo akademiki in bankirji, sam premier pa je v njej prevzel ključen položaj ministra za gospodarstvo in finance, med drugim obljublja zagon gospodarske rasti ter izvedbo nujnih strukturnih reform, kot sta reforma pokojninskega sistema in trga dela.

Italijane seveda čakajo boleči varčevalni ukrepi, ki pa bodo po Montijevih zagotovilih ne le zmanjšali ogromen italijanski javni dolg in uravnotežili proračun, temveč tudi povečali socialno pravičnost v državi. Novi premier med drugim napoveduje še odločen boj proti kroničnemu neplačevanju davkov, zmanjšanje davčnega bremena za podjetja, a obenem tudi nove davke.

Po predstavitvi programa je zgornji dom italijanskega parlamenta vladi v četrtek zvečer po pričakovanjih izglasoval zaupnico s prepričljivo večino 281 za in 25 proti glasovom.

To se bo predvidoma ponovilo tudi danes v poslanski zbornici, saj uživa nova vlada podporo dveh največjih strank v državi, doslej vladajočega Ljudstva svobode in levo usmerjene Demokratske stranke, pa tudi manjših sredinskih strank. Nato bo tehnokratska vlada, ki je prisegla v sredo, lahko začela s "pravim" delom.

Četrtkovo dogajanje v parlamentu so sicer spremljale študentske in sindikalne demonstracije proti Montijevi "vladi bankirjev", ki jih je v več mestih spremljalo nasilje.