Cameron je danes poudaril, da ne verjame v "velike načrte in utopične vizije" EU. Ob tem je pozval k odpravi rigidnosti unije in vzpostavitvi večje fleksibilnosti. Zavzel se je tudi za "temeljno reformo" evropske zveze, pri čemer je namignil zlasti na sedaj "nedotakljive" evropske institucije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Unija je preveč abstraktna"

Britanski predsednik vlade, ki se ima za "evroskeptika", je menil še, da bi morali biti prvi prioriteti sedemindvajseterice ponovna vzpostavitev gospodarske rasti in spopad z dolžniško krizo območja evra. Prav ta kriza pa po njegovem prepričanju predstavlja "zlato priložnost" za reformiranje unije.

EU je po njegovih besedah z institucijami, ki od Evropejcev zahtevajo zategovanje pasu, postala nedotakljiva, njeno "brezpredmetno" posredovanje, pravila in regulacije pa zavirajo gospodarsko rast držav članic, namesto da bi jo pospeševali.

Reševanje dolžniške krize: Bruselj predlaga strožja pravila za bonitetne agencije

Unija je preveč abstraktna, je zatrdil Cameron. Dodal je, da je imuna na razvoj v resničnem svetu in da ne prispeva k boljšemu življenjskemu standardu svojih državljanov. "Ni treba, da je še naprej tako," je sklenil.

Nova recesija je vse bližje

Na slabe gospodarske novice, vezane na države EU oz. članice območja evra so se odzvali tudi analitiki, ki so ocenili, da države s skupno evropsko valuto drsijo v novo recesijo. To je po njihovi oceni posledica ostrega varčevanja na ravni držav in gospodinjstev ter zmanjšanega obsega bančnih posojil.

Analitik Howard Archer iz IHS Global Insight je napovedal, da bo območje evra v zadnjem četrtletju letošnjega leta in prvem trimesečju prihodnjega leta na četrtletni ravni zabeležilo 0,25-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP).

Glavni ekonomist analitske hiše Markit Chris Williamson je opozoril, da trend nakazuje zlasti velik upad italijanskega gospodarstva. Italijanski BDP se bo po njegovih besedah v zadnjem četrtletju "dramatično" skrčil. Kombinacija šibkejšega svetovnega povpraševanja, varčevalnih ukrepov in negotovosti na trgih bo najverjetneje povzročila zmanjšanje obsega BDP tudi v Nemčiji in Franciji, je dodal.

Okrevanje dolgotrajnejše, kot predvideno

Daniele Antonucci iz Morgan Stanley Research je poudaril, da ni mogoče izključiti niti "popolne recesije", Christian Schulz iz nemške zasebne banke Berenberg Bank pa je navedel, da bo okrevanje najverjetneje bolj dolgotrajno kot je bilo pričakovano.

BDP se je tako v območju evra kot v celotni EU v letošnjem tretjem četrtletju glede na četrtletje pred tem okrepil za 0,2 odstotka, na letni ravni pa je bila rast 1,4-odstotna, je danes v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat.