Kot so tudi pojasnili v osrednji finančni ustanovi območja evra, so minuli teden z naslova dospelosti državnih obveznic prejeli 649 milijonov evrov.

ECB želi z odkupovanjem obveznic zadolženih evrskih držav omiliti dolžniško krizo v območju evra oz. preprečiti, da bi se ta razširila tudi na druge kritične države, kot sta Italija in Španija. ECB sicer ne izda, katere obveznice kupuje.

Banka obveznice intenzivno odkupuje od 8. avgusta. Za ta ukrep se je odločila zaradi pritiskov kapitalskih trgov na Italijo in Španijo. Ti so se tako stopnjevali, da so obrestne mere na obveznice teh dveh držav dosegle rekordne vrednosti in so se nevarno bližale meji, ki Rimu in Madridu ne bi več omogočala vzdržnega zadolževanja.

Zaradi posredovanja ECB se je zahtevana donosnost na italijanske in španske obveznice umirila, a se je v luči ponovne povečane negotovosti glede širitve dolžniške krize na veliko Italijo vsaj za italijanske desetletne obveznice minuli teden znova močno zvišala in je dosegla skoraj 7,5 odstotka. Trenutno je zahtevana donosnost na italijanske državne dolžniške vrednostne papirje pri 6,607 odstotka.

Nevzdržno visoke obrestne mere so sicer že "pokopale" Grčijo, Irsko in Portugalsko, ki so morale zato zaprositi za finančno pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada. Za Italijo in Španijo pa velja, da imata preveliki gospodarstvi, da bi se ju lahko reševalo na ta način.

Nadaljnja usoda programa odkupovanja državnih obveznic ranljivih evrskih držav ni povsem jasna, a vseeno gre pričakovati, da bo ECB do začetka delovanja finančno in institucionalno okrepljenega EFSF še naprej na ta način prispevala k stabilizaciji območja evra.