Danes sprejeti uredbi o aditivih krepita obveščenost državljanov in industrije, saj bodo vse zainteresirane strani lahko natančno vedele, kateri aditivi so dovoljeni v živilih. To pomeni, da bodo državljani bolje obveščeni, evropska živilska industrija pa bo lahko lažje razvijala inovativne in varne proizvode, je nova pravila povzel Dalli.

Uredbi uvajata dva nova seznama. Prvi seznam, ki se nanaša na aditive v živilih, se bo začel uporabljati junija 2013. S pomočjo seznama, ki je dostopen tudi v spletni podatkovni bazi, bodo potrošniki, proizvajalci in nadzorni organi na preprost način ugotovili, kateri aditivi so dovoljeni v posameznem živilu.

Drugi seznam se nanaša na aditive v živilskih sestavinah, kot so drugi aditivi, encimi, arome in hranila. Veljati bo začel 20 dni po objavi v uradnem listu EU.

Uvedba obeh seznamov je pomemben napredek pri izvajanju okvirne uredbe o aditivih za živila, ki je bila sprejeta decembra 2008.

Nova zakonodaja naj bi bila bolj pregledna

Ena večjih prednosti nove zakonodaje je po navedbah Bruslja preglednost. Odobrene uporabe aditivov so od zdaj razvrščene glede na kategorijo živila, h kateremu se lahko dodajo. Komisija meni, da je to znatno izboljšanje v primerjavi s prejšnjimi seznami, ki so bili razpršeni v več prilogah k trem različnim direktivam.

Z novega seznama je na primer jasno razvidno, da je za nekatere kategorije živil odobrena uporaba le nekaj aditivov ali pa njihova uporaba sploh ni odobrena. To na primer velja za navadni jogurt, maslo, kompot, testenine, navadni kruh, med, vodo in sadni sok.

Za druge kategorije, običajno tiste, ki se nanašajo na živila z visoko stopnjo predelave (kot so slaščičarski izdelki, prigrizki, omake in aromatizirane pijače), je odobrena uporaba več aditivov. S seznamom aditivov, ki se lahko dodajo drugim aditivom, encimom, aromam in hranilom, se bo poleg tega zagotovilo, da bo izpostavljenost aditivom v teh sestavinah omejena.

Poleg dveh seznamov nova zakonodaja določa tudi natančne pogoje, pod katerimi se aditivi lahko dodajajo živilom, kategorizacijo živil z aditivi, jasno razvrščenimi po kategorijah živil, katerim se lahko dodajo, program za celovito ponovno oceno varnosti vseh odobrenih aditivov, jasne smernice in navodila za vlagatelje zahtevkov za nove uporabe aditivov v živilih.

Komisija že marca sprejela nov program za ocenitev aditivov

Komisija je marca lani sprejela program za ponovno oceno vseh odobrenih aditivov za živila. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) mora vse aditive ponovno oceniti do leta 2020. Ponovna ocena poteka prednostno glede na datum zadnje ocene aditiva, razpoložljivost novih znanstvenih ugotovitev, obseg uporabe aditiva in izpostavljenost ljudi.

Prva na prednostnem seznamu so živilska barvila. Sedemnajst barvil je že bilo ocenjenih in za tri izmed njih je Komisija že predlagala spremenjene ravni uporabe, saj EFSA meni, da je izpostavljenost navedenim aditivom za nekatere skupine potrošnikov lahko previsoka.

Zaradi novih znanstvenih ugotovitev bo prednostno obravnavano sladilo aspartam, ki bo ponovno ocenjeno do septembra 2012.