Slovesna zaprisega v predsedniški palači se je začela z dvourno zamudo, nekaj minut po 15. uri po srednjeevropskem času. Vodil jo je atenski nadškof in vodja Grške pravoslavne cerkve Hieronim II., spremljal pa grški predsednik Karolos Papuljas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V vladi narodne enotnosti, ki bo državo vodila do izvedbe predčasnih volitev, so člani dveh največjih grških strank - v minulih dveh letih vladajoče socialistične stranke Pasok in opozicijske konservativne Nove demokracije - ter manjše desne stranke Laos. Slednja je tako v vladi prvič od obnove demokracije po padcu vojaške diktature leta 1974.

Novi zunanji minister bo nekdanji evropski komisar za okolje Stavros Dimas iz vrst konservativcev, iz vrst konservativcev pa prihaja tudi novi obrambni minister Dimitris Avramopulos, poroča AFP. Svoje položaje je ohranilo 12 dosedanjih socialističnih ministrov, Laosu pa je pripadel položaj ministra za infrastrukturo in treh državnih sekretarjev.

Ena najmanj zaželenih služb na svetu

A med ministrskimi imeni je zagotovo daleč največ pozornosti namenjene 54-letnemu nekdanjemu profesorju prava Venizelosu, ki je moral v minulih mesecih in bo moral očitno še naprej opraviti levji delež nalog, povezanih z reševanjem dolžniške krize. Kot piše AFP, je njegova služba zagotovo trenutno ena najmanj zaželenih na svetu, a Venizelos očitno premore pravo kombinacijo žilavosti in retoričnih sposobnosti, da se lahko s tem uspešno spopade.

Vlada bo morala sicer v prihodnjih dneh prestati še glasovanje o zaupnici v parlamentu, kar pa bo zgolj formalnost, saj uživa široko podporo 254 od skupno 300 poslancev. Nato se bo morala vlada nemudoma lotiti svojih dveh poglavitnih nalog - uresničevanja oktobrskega dogovora območja evra o celoviti rešitvi dolžniške krize, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za ostre varčevalne ukrepe in je pogoj za nadaljnjo finančno pomoč tej državi, ter priprave predčasnih volitev.

Grki na volišča najverjetneje konec februarja

Te naj bi potekale 19. februarja, a ker naj bi Papademos zahteval podaljšanje mandata svoje vlade, so se pojavila ugibanja, da ta datum še ni dokončen. Prvi konkreten izziv nove vlade bo sicer prepričati EU in Mednarodni denarni sklad v čim hitrejše izplačilo šestega obroka osmih milijard evrov posojil Grčiji v okviru lani dogovorjene pomoči; Grčija ta denar potrebuje do sredine decembra.

Nato pa bo morala v zameno za drug paket mednarodne finančne pomoči izvesti že potrjene boleče varčevalne ukrepe, med katerimi so nova povišanja davkov, sveži rezi v pokojnine in plače, prerazporeditev 30.000 javnih uslužbencev na delovna mesta s plačo v višini le 60 odstotkov njihove osnovne ter vrsta privatizacij.

Do današnje zaprisege nove vlade prihaja, potem ko je bil v četrtek po kar štirih dneh intenzivnih pogovorov dosežen dogovor, da položaj premiera pripade 64-letnemu Papademosu. Ta je bil več let na čelu grške centralne banke in podpredsednik Evropske centralne banke ter uživa ugled velikega strokovnjaka za finance.

Grška štirinajstdnevna politična kriza pri koncu

Tako se končuje skoraj dva tedna trajajoča politična kriza v Grčiji, ki jo je sprožila napoved Papademosovega predhodnika na položaju premiera, vodje socialistov Georgeja Papandreouja, da bodo Grki o oktobrskem dogovoru glede celovite rešitve za težave območja evra odločali na referendumu.

Papandreou se je zato znašel pod hudimi pritiski tako doma kot v tujini in se je že po nekaj dneh referendumu odpovedal, a plaz, ki ga je sedaj odnesel s položaja premiera, je že bil sprožen.

Papademos je sicer v četrtek v svoji prvi izjavi, potem ko mu je Papuljas podelil mandat za sestavo nove prehodne vlade, ocenil, da je Grčija na odločilnem razpotju in soočena z velikanskimi težavami, a obenem poudaril, da ji bo evro, ki je "jamstvo monetarne stabilnosti in faktor gospodarske stabilnosti", proces nujnega gospodarskega prilagajanja olajšal.