Politiki v Rimu so očitno resno vzeli opozorila finančnih trgov in mednarodne skupnosti, da morajo čim prej razjasniti politično situacijo, ki je nastala po Berlusconijevi napovedi odstopa v torek, in obenem kar se da hitro sprejeti ukrepe za zmanjšanje ogromnega javnega dolga ter izvedbo nujnih strukturnih reform.

Če Italija ne bo hitro ukrepala ter si povrnila kredibilnost in zaupanje finančnih trgov, ji namreč grozi usoda Grčije, Irske in Portugalske, ki so morale zaprositi države z evrom in Mednarodni denarni sklad za finančno pomoč.

Protikrizni paket, ki ga bo senat danes predvidoma tudi potrdil, med drugim vsebuje zvišanje upokojitvene starosti na 67 let za vse zaposlene od leta 2026 dalje, privatizacijo lokalnih javnih služb, liberalizacijo nekaterih poklicev, kamor npr. spada odprava najnižjih tarif za odvetnike, spodbude delodajalcem za zaposlovanje mladih v prvih treh letih itd.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je sicer v četrtek ocenil, da ukrepi niso dovolj podrobno pojasnjeni, kar pomeni precej resno tveganje za njihovo izvedbo. Izrazil je pričakovanje, da bo iz Rima kmalu dobil podrobne odgovore na svojih 39 vprašanj glede italijanskih zavez.

Potrditvi varčevalnih ukrepov naj bi sledil odstop premiera Berlusconija, ki mu bo glede na trenutno dogajanje očitno sledilo imenovanje tehnične vlade z nekdanjim evropskim komisarjem Mariom Montijem na čelu. Montija, aktualnega šefa zasebne univerze Bocconi, naj bi namreč poleg opozicije in predsednika države Giorgia Napolitana podprl tudi Berlusconi.