Grško gospodarstvo se kljub strogim varčevalnim ukrepom, ki so že bili sprejeti, sooča z ogromnimi težavami, ki pa jih bodo rešili hitreje, če bodo enotni in bodo sodelovali, je ocenil Papademos. Pot zagotovo ne bo lahka, a članstvo Grčije v območju z evrom ji bo to nujno gospodarsko prilagajanje olajšalo, je še ocenil. Poudaril je, da je skupna evropska valuta "jamstvo monetarne stabilnosti in faktor gospodarske stabilnosti".

Papademos je z novinarji spregovoril ob odhodu iz predsedniške palače, kjer je bil imenovan za mandatarja za sestavo nove vlade narodne enotnosti. Glede datuma predčasnih volitev, do katerih naj bi njegova vlada vodila državo, je odgovoril, da ta še ni točno določen. V skladu z nedeljskim dogovorom naj bi sicer volitve potekale 19. februarja, a po poročanju medijev naj bi Papademos zahteval daljši mandat za svojo vlado, kar bi pomenilo preložitev volitev na kasnejši datum.

Jutri ob 13. uri še uradna prisega

Papademos in njegov kabinet naj bi uradno prisegli v petek ob 13. uri po srednjeevropskem času. "Predsednik je podelil gospodu Papademosu mandat za oblikovanje vlade," piše v omenjenem sporočilu, ki poleg tega navaja še datum in uro zaprisege novega kabineta. Sestava nove vlade naj bi bila po nekaterih napovedih znana še danes.

Poglavitni nalogi prehodne vlade narodne enotnosti bosta uresničitev oktobrskega dogovora območja z evrom o celoviti rešitvi dolžniške krize, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za ostre varčevalne ukrepe in je pogoj za nadaljnjo finančno pomoč tej državi, ter priprava predčasnih volitev.

Na položaju premiera bo 64-letni Papademos nasledil vodjo socialistov Georgea Papandreouja, ki se tako s položaja poslavlja na približno polovici mandata. Pri oblikovanju vlade narodne enotnosti so sicer poleg doslej vladajočih socialistov sodelovali še opozicijski konservativci Antonisa Samarasa in manjša desno usmerjena stranka Laos.

Za EU dogovor odpira novo poglavje

Dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti odpira novo poglavje za Grčijo, so danes v odzivu na imenovanje Papademosa poudarili v EU. Ob tem so novo vlado pozvali, naj posreduje močno sporočilo zavezanosti k izpolnjevanju doseženih dogovorov. EU že dolgo izpostavlja potrebo po širokem političnem konsenzu glede ukrepov za izhod Grčije iz globoke gospodarske krize, zato odločitev o imenovanju Papademosa "toplo pozdravlja".

Čeprav bo to prehodna vlada, bo njeno delo izjemno intenzivno, sta v skupnem odzivu še poudarila šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Van Rompuy. Ob tem sta predsednika novo grško vlado pozvala, naj posreduje močno "čezstrankarsko" sporočilo zavezanosti k izpolnjevanju ukrepov za zmanjšanje dolga, ki bi pomirilo finančne trge.

EU je v minulih dneh grške politike pozvala k pisni zavezi k izpolnjevanju ukrepov za zmanjšanje dolga in izvedbo potrebnih strukturnih reform v zameno za nadaljnjo pomoč državi. Barroso in Van Rompuy sta še poudarila, da bodo evropske institucije še naprej pomagale Grčiji, kolikor je v njihovih močeh, a opozorila, da mora država prav tako storiti vse, da si pomaga sama. Ta sporočila sta predsednika prenesla tudi grškemu vodstvu. Poudarila sta, da se veselita čimprejšnjega srečanja s Papademosom s ciljem razprave o "perečih vprašanjih na skupni agendi".

Merklova novi vladi obljubila podporo

Nemška kanclerka Angela Merkel je novi grški prehodni vladi zagotovila podporo Nemčije. "Nemčija bo storila vse za dobro sodelovanje" z Grčijo, je po srečanju z romunskim predsednikom Traianom Basescujem v Berlinu danes dejala Merklova.

Kot je še dejala, si Nemčija želi, da bi se Grčija čim prej postavila na noge. Merklova je za novinarje poudarila, da si Nemčija predvsem želi, da bi zelo težka prizadevanja za uresničitev reform s ciljem učinkovitejše in bolj konsolidirane Grčije imela kar se da široko politično podporo. To bi po njenem olajšalo sprejetje reform.

Imenovanje Papademosa za bodočega grškega premiera Merklova ni želela komentirati, saj želi počakati na uradno obvestilo o njegovem imenovanju.