Deseterica, predvsem Poljska, ki v drugi polovici leta predseduje EU, je že večkrat izrazila nezadovoljstvo, ker ne more sodelovati na pogovorih območja evra o odločitvah, ki so po njenem mnenju ključne za celotno Evropo.

Na današnjem sestanku naj bi te države zbližale svoja stališča o nekaterih elementih reševanja krize, predvsem glede dokapitalizacije evropskih bank, ki je del oktobrskega dogovora za rešitev krize v območju evra.

Prav tako naj bi govorile o tem, kako zagotoviti tesnejše sodelovanje s 17 članicami območja evra, da bi laže uveljavljale svoje interese in preprečile ustvarjanje Evrope dveh hitrosti, proti čemur se je Poljska že večkrat javno izrekla.

Države, ki niso v območju evra, so Poljska, Češka, Velika Britanija, Danska, Bolgarija, Madžarska, Litva, Latvija, Romunija in Švedska. Deseterica naj bi se odslej redno sestajala v odziv na vse pogostejše sestanke članic območja evra.

Finančni ministri držav v območju evra naj bi se sicer po današnjem srečanju ponovno sestali 17. novembra, da bi pospešili sprejetje odločitev glede krepitve začasnega sklada za zagotavljanje stabilnosti evra (EFSF), morda pa tudi 29. novembra.