Sestanka so se poleg Žbogarja udeležili še slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič, generalna konzulka v Trstu Vlasta Valenčič Pelikan, konzulka Bojana Cipot in predstavnik zunanjega ministrstva Zorko Pelikan. Slovensko manjšino so zastopali predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič, tržaški pokrajinski predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Igor Švab, senatorka Tamara Blažina ter deželna poslanca Igor Gabrovec in Igor Kocijančič.

Srečanje, ki je bilo zadnje v mandatu sedanje slovenske vlade, je bilo posvečeno predvsem še nerešenemu vprašanju financiranja organizacij slovenske manjšine. Slednje so za letošnje leto od italijanske države doslej prejele 2,8 milijona evrov prispevkov, kar pa je le dobra polovica celotnega zneska 5,3 milijona evrov. Glede izplačila preostalih 2,5 milijona evrov je nastal tehnični zaplet, ki zaenkrat ostaja nerešen.

Kot je po koncu srečanja novinarjem povedal slovenski zunanji minister, sta bili minuli dve leti za odnose med Slovenijo in Italijo zelo pomembni. Posebej je izpostavil pomen koncerta prijateljstva 13. julija lani v Trstu, ki so se ga udeležili predsedniki Slovenije, Italije in Hrvaške, ter državniški obisk slovenskega predsednika Danila Türka v Rimu.

Omenjena dogodka sta po Žbogarjevih besedah slovensko-italijanske odnose resnično postavila na novo raven, a še vedno nerešeno tehnično vprašanje financiranja manjšine meče temno senco na dosežke, ki so sicer veliko večji od 2,5 milijona evrov, ki jih italijanska država namenja za kulturno delovanje slovenske manjšine.

Ker ima manjšina zaradi pomanjkanja denarja že konkretne probleme z delovanjem, postaja položaj po besedah zunanjega ministra alarmanten. S predstavniki manjšine so se zato dogovorili za nekatere naslednje korake, s katerimi bodo poskušali to vprašanje rešiti v naslednjih tednih.

Glede tega je Žbogar prepričan, da lahko veliko naredi manjšina sama oz. njene organizacije in senatorka Blažinova. Kot je dodal, pa je Slovenija država zaščitnica slovenske manjšine in to ostaja ne glede na to, ali je vlada v odhajanju ali v prihajanju, tako da bodo opravili določene pogovore z italijanskimi predstavniki ter opozorili na ta problem oz. na to, da trenutni zapleti s financiranjem manjšine niso v skladu z duhom tržaškega srečanja predsednikov.

Po srečanju s predstavniki manjšine je slovenski zunanji minister uglednemu novinarju ter bivšemu senatorju in evropskemu poslancu Dimitriju Volčiču izročil priznanje za njegovo večletno prizadevanje za krepitev prepoznavnosti in mednarodnega ugleda Slovenije v svetu ter za pomoč slovenski manjšini v Italiji, zlasti ob sprejemanju zaščitnega zakona v italijanskem parlamentu leta 2001.

Za Žbogarja je zaščitni zakon dober zakon, ki je pomagal premakniti odnose med Slovenijo in Italijo na novo raven, seveda pa bi se ga dalo še dopolniti in minister verjame, da bo manjšina dejavna in da se bo zakon stalno posodabljal. V to je prepričan tudi Volčič, za katerega je zaščitni zakon prava pot.