Slovenija je pri soočanju z vzroki ključnih težav Romov sprejela nekaj pomembnih ukrepov, še posebej na področju izobraževanja in nastanitve, ugotavlja poročilo. Obenem Svet Evrope meni, da zakon o romski skupnosti iz leta 2007 pomeni trdno pravno podlago za razvoj dolgoročnejših prizadevanj za izboljšanje situacije Romov v Sloveniji. Med dosežki omenja tudi ustanovitev Sveta romske skupnosti.

Kljub temu pa razmere na področju nastanitve Romov ostajajo zelo negotove, še posebej na Dolenjskem, kjer številna romska naselja nimajo dostopa do tekoče vode ali elektrike. Izboljšave so še vedno potrebne tudi na področju izobraževanje in dostopa do zaposlitve in zdravstvene oskrbe.

Poleg tega Svet Evrope opozarja tudi na nezadostne priložnosti za sodelovanje Romov v javnih zadevah tako na lokalni kot na nacionalni ravni. Lokalne oblasti so včasih tudi nenaklonjene uveljavljanju zakonov, ki zadevajo Rome, opozarja poročilo. Izpostavlja še, da v medijih in na političnem prizorišču še vedno prihaja do izrazov sovražnosti in rasizma do Romov in tudi do pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije.

V poročilu Svet Evrope izpostavlja tudi novelo zakona o ureditvi statusa izbrisanih iz leta 2010 in poudarja, da novela končuje dolgoletne kršitve številnih, ki so jih leta 1992 "izbrisali" iz registrov stalnih prebivalcev.

Novela zakona skupaj z drugimi ukrepi na področju izbrisanih pošilja pomembno sporočilo o pomembnosti izboljšanja integracije in spoštovanja jezikov in kulture ljudi, ki izhajajo iz držav nekdanje Jugoslavije, za družbeno kohezijo, ugotavlja Svet Evrope.

Poudarja tudi, da Slovenija še naprej zagotavlja znatno podporo za ohranitev in promocijo kulture in jezikov madžarske in italijanske manjšine. Ob tem pa Slovenijo poziva, naj proračunski rezi, predvideni za prihodnja leta, nimajo nesorazmerno negativnega učinka na manjšine.

Svet Evrope državo tudi poziva k rednejši podpori manjšin in k obsežnejšemu posvetovanju s predstavniki manjšin v procesu dodeljevanja sredstev. Opozarja tudi na nezadostno podporo nemškogovoreči skupnosti in poziva k zagotovitvi udeležbe predstavnikov pri pogovorih o kakršnihkoli upravnih spremembah, ki bi lahko vplivale na zaščito manjšin, ob čemer izpostavlja ustanovitev občine Ankaran.

Poročilo, ki zajema ugotovitve po obisku predstavnikov Sveta Evrope v Sloveniji novembra lani, tudi navaja, da so potrebna bistvena izboljšanja za zagotovitev učinkovite zaščite pred diskriminacijo, še posebej na področju dostopa do pravnih sredstev za morebitne žrtve diskriminacije.