V Grčiji so ves konec tedna potekala prizadevanja za rešitev vladne krize, ki jih je uvodoma oviralo vztrajanje Papandreuja, da ne bo odstopil dokler ne bo sprejet dogovor o prehodni vladi. Samaras pa je zahteval naj Papandreu najprej odstopi.

Sedaj naj bi se dogovorila, da bo najprej oblikovana prehodna vlada, ki bo nato izvedla uresničitev nedavnega dogovora za rešitev grške in s tem tudi krize celotnega območja evra. Nato pa naj bi bile izvedene predčasne volitve. O grški krizi v ponedeljek v Bruslju zasedajo tudi finančni ministri držav območja evra.

Papandreou Samarasa povabil na pogovore k predsedniku države

Grški premier George Papandreou je opozicijskega voditelja Antonisa Samarasa povabil na srečanje k predsedniku države Karolosu Papuljasu, kjer naj bi zaključila pogovore o oblikovanju vlade narodne enotnosti, je poročala državna televizija Net. Novico so potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade.

Papandreou je o srečanju z voditeljem opozicijske Nove demokracije, predvidenim za drevi, obvestil člane svoje vlade na izrednem zasedanju danes popoldne. Samaras se na premierovo napoved še ni odzval, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od izida srečanja pri predsedniku države naj bi bil odvisen tudi Papandreoujev odstop s položaja premiera. Socialistični predsednik vlade naj bi še vedno zavračal ta korak, preden bi dosegli dokončen dogovor o oblikovanju koalicijske vlade. Njena naloga bi bila predvsem uresničitev dogovora za rešitev grške in posledično tudi krize območja evra, ki so ga konec oktobra v Bruslju dosegli voditelji EU.

Svojo odločnost glede tega med drugim utemeljuje z argumentom, da Grčija potrebuje predstavnika na za ponedeljek predvidenem srečanju finančnih ministrov držav v območju evra, poročanje televizije Net povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicija po drugi strani zahteva takojšen odstop trenutnega premiera in tudi čimprejšnji razpis predčasnih volitev. Slednje bi bile po mnenju Papandreouja "katastrofa".

Samaras vztraja: Če Papandreou odstopi, bo vse sledilo svoji poti

Vodja največje grške opozicijske stranke Nova demokracija Antonis Samaras je tudi danes vztrajal pri odstopu premiera Georgea Papandreouja. Kot je dejal po kratkem pogovoru pri predsedniku države Karolosu Papuljasu, je to pogoj za kakršenkoli preboj pri reševanju politične krize v državi. Rešitev za slednjo bo danes iskala tudi grška vlada.

"Dokler se Papandreou ne odloči, kaj želi storiti, blokira kakršnikoli rešitev ... Odločil sem se, da pomagam. Če odstopi, bo vse sledilo svoji poti," je po srečanju z grškim predsednikom vztrajal Samaras in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP s tem nakazal pripravljenost, da njegova stranka vendarle vstopi v koalicijsko vlado.

Za oblikovanje vlade narodne enotnosti si prizadeva tudi Papandreou, ki ne izključuje možnosti svojega odstopa. Naloga začasne vlade bi bila predvsem uresničitev dogovora za rešitev grške in posledično tudi evrske krize, ki so ga konec oktobra v Bruslju dosegli voditelji Evropske unije.

A kot piše ameriška tiskovna agencija AP, se socialisti in Nova demokracija ne strinjajo glede trajanja tovrstne vlade. Medtem ko opozicija zahteva čimprejšnji razpis predčasnih volitev, stranka Pasok meni, da bi koalicijska vlada morala voditi državo vsaj do konca februarja prihodnje leto.

Samaras je sicer danes zagotovil, da med strankama ne potekajo še nikakršni pogovori glede oblikovanja koalicijske vlade. Pozivi k oblikovanju slednje so se začeli pojavljati po Papandreoujevem propadlem poskusu izvedbe referenduma o dogovoru glede celovite rešitve za težave območja evra, ki vključuje tudi nov paket pomoči Grčiji.

Napoved referenduma je sprožila neodobravanje tako v Grčiji kot tudi v svetu, številni voditelji pa so Papandreuja pozvali, naj se referendumu odpove. Papandreou je to tudi storil in obljubil prizadevanja za oblikovanje koalicijske vlade, s čimer si je v petek zagotovil izglasovanje zaupnice v parlamentu.

O rešitvi krize v državi bo danes razpravljala tudi vlada. Ministri se bodo na izrednem zasedanju sešli ob 15. uri po srednjeevropskem času.

Večina je s Papandreoujem

Večina Grkov je naklonjenih oblikovanju koalicijske vlade, ki bi se ukvarjala z reševanjem dolžniške krize v državi, so pokazale danes objavljene ankete v grških časnikih. Kot možen izhoda iz politične krize, v katero je zašla Grčija, se poleg oblikovanja prehodne vlade omenjajo tudi predčasne volitve, ki pa uživajo manjšo podporo.

Kot je pokazala raziskava v tedniku Protothema, 52 odstotkov Grkov želi, da državo iz dolžniške krize popelje vlada narodne enotnosti, medtem ko jih je 36 odstotkov naklonjenih predčasnim volitvam, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Podobna raziskava v levo usmerjenem tedniku Ethnos kaže nekoliko nižjo, 45-odstotno podporo koalicijski vladi, ki pa je še vedno višja od podpore, ki jo med Grki uživa razpis predčasnih volitev. Za to možnost bi se jih odločilo 42 odstotkov.

Tudi grški premier George Papandreou si prizadeva za čimprejšnje oblikovanje vlade narodne enotnosti, ki bi uresničila dogovor za rešitev grške in posledično tudi evrske krize, ki so ga konec oktobra v Bruslju dosegli voditelji Evropske unije.

Po drugi strani pa vodja glavne opozicijske stranke Nova demokracija Antonis Samaras vztraja pri stališču, da Grčija potrebuje predčasne volitve. Samaras poleg tega želi, da Papandreou odstopi, česar slednji ne izključuje.

Samaras naj bi danes svoje videnje o tem, kako naprej, potem ko se je država znašla na robu izpada iz evroobmočja in s tem tudi v hudi vladni krizi, predstavil grškemu predsedniku Karolosu Papuljasu.

Kljub strogim varčevalnim ukrepom, ki jih od Grčije v zameno za posojila zahtevajo EU, Mednarodni denarni sklad (IMF) in Evropska centralna banka (ECB), je sicer raziskava Prototheme pokazala, da si želi ohraniti evro 78 odstotkov Grkov, po raziskavi Ethnosa pa celo 81 odstotkov.

Obe raziskavi poleg tega razkrivata, da predčasne volitve ne bi nujno pomenile izhoda iz politične krize, saj sta sta si vodilni stranki preblizu, da bi lahko katerakoli sama oblikovala večino. Glede na raziskavi je sicer Nova demokracija za okoli 10 odstotnih točk pred Papandreoujevo socialistično stranko Pasok.