Izgube bodo v skladu z odločitvijo sodišča povrnili varčevalcem, ki so prihranke izgubili zaradi propada največjih isladnskih bank - Kaupthing Bank, Glintir Banki in Landsbanki Islands, ki je vodila tudi spletno banko Icesave.

Razsodbe se po drugi strani niso razveselile številne banke, med njimi nemška banka Bayerische Landesbank, zavarovalnice in hedge skladi.

Podporo odločitvi sodišča je že izrazila islandska premierka Johanna Sigurdadottir, ki je dejala, da je vrhovno sodišče sodišče zadnje instance, kar pomeni, da s pravnega vidika nejasnosti več ni.

Islandija bo v skladu z odločitvijo sodišča zdaj Veliki Britaniji in Nizozemski lahko izplačala denar, ki so ga njuni državljani izgubili zaradi propada banke Icesave, je v izjavi za javnost še dodala premierka.

Do poplačila dolga do Velike Britanije in Nizozemske bo tako prišlo ne glede na to, da so Islandci podobno rešitev, sicer plod dogovora med islandsko vlado, Nizozemsko in Veliko Britanijo, zavrnili na dveh referendumih, aprila letos in marca lani.

Dolgove do varčevalcev bo Islandija poravnala iz premoženja bank, ki so trenutno v postopku likvidacije, kot ga določata evropska in islandska zakonodaja, je še sporočila Sigurdadottirjeva.