Po poslančevem mnenju je očitno, da gre Evropa še zmeraj skozi fazo svojega institucionalnega konstituiranja, pri čemer je jasno, da so krizne razmere prisilile močne voditelje držav in vlad, da se uklonijo zahtevi po skupnostnem pristopu pri reševanju velikih skupnih problemov. "Posebej pomembno je, da je vrh evropske politike prisluhnil mnenju tistih, ki jih je ekonomska kriza osiromašila in pahnila v negotovost, ter da so primerni delež bremena za izhod iz krize naložili tistim, ki so nas v krizo pripeljali - zasebnemu finančnemu in bančnemu sektorju," je še poudaril Vajgl (ALDE/Zares).

Za razpravo, ki so jo imeli danes v Evropskem parlamentu, je po poslančevem mnenju značilno, da sta tako Evropska komisija kot tudi Svet, v okviru katerega odločajo članice unije, prisluhnila argumentom najvišjega evropskega predstavniškega telesa. "Sprejete rešitve so bile v Evropskem parlamentu na dnevnem redu že najmanj dve leti - med drugim tudi v posebnem odboru za krizo, katerega član sem bil," je ob tem spomnil evropski poslanec.

Za učinkovitost Evropske komisije bo po Vajglovem mnenju brez dvoma koristen sklep, da dobi komisija podpredsednika, v osebi sedanjega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, ki bo združeval vse funkcije gospodarskega upravljanja EU. Voditelji 27 članic unije in 17 članic območja evra so sinoči v Bruslju sprejeli sveženj ukrepov za rešitev krize v območju evra, ki vključujejo vzdržno rešitev za Grčijo, krepitev zaupanja v bančni sektor in krepitev začasnega mehanizma za zaščito evra za preprečitev širjenja dolžniške krize.