"Socialne razmere v Grčiji so v središču naših skrbi, ne samo sedaj, ampak vse od začetka krize," je v odzivu na že tretjo splošno stavko v Grčiji v tem letu dejal tiskovni predstavnik komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Amadeu Altafaj Tardio.

Ob tem je izpostavil, da program pomoči Grčiji, ki v zameno za finančno pomoč od države terja ostre varčevalne ukrepe, ni "protisocialen". "Nič ni bolj protisocialnega kot neuravnotežene javne finance," je poudaril.

V Atenah danes na tisoče Grkov protestira proti novemu svežnju varčevalnih ukrepov, ki jih mora vlada sprejeti pod pritiskom partneric v območju evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), če želi še naprej prejemati njihovo pomoč.

V torek se je sicer v Bruslju na izrednem zasedanju sestala skupina finančnih ministrov držav v območju evra, vendar zasedanje ni prineslo nikakršnih odločitev. Niti o naslednjem obroku že dogovorjene pomoči niti o novi pomoči, ki jo država krvavo potrebuje.

Evropska komisija je danes izrazila pričakovanje, da bo naslednji obrok pomoči, 12 milijard evrov, izplačan julija. Gre za pomoč v sklopu lani dogovorjenega mehanizma, ki v treh letih predvideva 110 milijard evrov pomoči iz območja evra in IMF.

To je eno od vprašanj, o katerih se pogajajo v območju evra, in je tesno povezano z dogovorom o novi pomoči za obdobje po letu 2012, ki naj bi znašala od 80 do 120 milijard evrov. Peti obrok naj bi bil namreč realistično izplačan le, če bo dosežen tudi dogovor o dodatni pomoči.

V tekočih pogajanjih ni soglasja o načinu pomoči. Nemčija se zavzema, da bi zasebni upniki podaljšali ročnost obstoječih obveznic, medtem ko v Evropski centralni banki (ECB) temu nasprotujejo, ker bi to pomenilo, da država ni sposobna izpolnjevati svojih obveznosti, torej bankrot.

V ECB in Evropski komisiji ter v Franciji so naklonjeni "dunajski pobudi", ki predvideva zamenjavo dolžniških instrumentov, ki jim kmalu poteče ročnost, z novimi z daljšo ročnostjo. Vendar bi bilo treba ta scenarij še pošteno doreči.

V komisiji danes niso želeli komentirati pogajanj, češ da gre za "delo v teku", da ni bilo sprejete še nobene odločitve in da nočejo podpihovati ugibanj, ker to ne bi bilo odgovorno. "To so zaupni sestanki in razmere so preresne, da bi o njih javno ugibali," je dejal Rehnov tiskovni predstavnik.

Potrdili so le, da se bo evroskupina sestala v nedeljo, v ponedeljek pa vsi finančni ministri unije. Na vprašanje, ali je ponedeljek torej rok za sprejetje odločitev, pa so odgovorili, da ne želijo govoriti o rokih, ker ne želijo podpihovati ugibanj.

S slovenskega finančnega ministrstva pa so v povezavi s pogovori o Grčiji za STA sporočili le, da "naj bi bil v ponedeljek sprejet prvi okvirni dogovor, ki bo vključeval dogovor o dodatnih elementih, ki naj bi pripomogli k manjši izpostavljenosti držav članic področja evra".