Jelko Kacin je uvodoma poudaril, da bi z ratifikacijo sporazuma v Evropskem parlamentu poslali "močno in vidno sporočilo podpore evropskim naporom Srbije", ki ga vsebuje tudi resolucija o napredku Srbije, ki jo je pripravil. Poudaril je, da je sporazum doslej ratificiralo enajst držav in k temu čim prej pozval tudi ostale članice.

Srbija je odločno na poti v EU. S kakšnim tempom bo napredovala, je odvisno le od nje same, z resolucijo pa jo hrabrimo na "njeni zgodovinski poti, ko jasno sporočamo, da cenimo njene uspehe in opozarjamo na izzive, pred katerimi je", je dodal.

Med pozitivnimi dogodki je izpostavil pripravljenost Srbije na kompromis in sprejem skupne resolucije z EU o Kosovu v Generalni skupščini ZN septembra lani ter letošnjo ukinitev obveznega služenja vojaškega roka in okrepljen civilni nadzor nad oboroženimi silami.

Napredek Srbije pa je obremenjen z dejstvom, da sta dva obtoženca Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, tudi poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić, še vedno na prostosti. Menil je, da je prišel čas, da Srbija z aretacijo in izročitvijo Haagu naredi nov korak k spravi v regiji, in spomnil, da brez polnega sodelovanja s haaškim sodiščem Srbija ne more dobiti statusa kandidatke.

K ratifikaciji sporazuma sta v imenu predsedujoče Madžarske in Evropske komisije pozvala tudi madžarska ministrica za evropske zadeve Eniko Györi in evropski komisar za širitev Štefan Füle. Oba sta izpostavila velik napredek, ki ga je dosegla Srbija, Györijeva pa je pri tem izpostavila, da so razmere v Srbiji zelo krhke in da jo je zato treba opogumiti.

Füle je poudaril, da bo ratifikacija sporazuma v Evropskem parlamentu dala dodaten zagon procesu, zahvaljujoč soglasni podpori preko političnih skupin. Oba z Györijevo sta menila, da bo letošnje leto za Srbijo pomembno. Kot je dejal Füle, bo zanjo leto 2011 "leto zahtevnih izzivov in priložnosti".

"Pot je zastavljena, cilji so znani. Na Srbiji je, da gre po tej poti, izpolni kriterije in ko bo pripravljena, začne pogajalski proces z EU," je dejal. Prepričan je, da bo to tudi storila - prvi preizkus bo izročitev odgovorov na vprašalnik ta mesec - in napredovala na poti v EU, kar bo pozitivno sporočilo za vso regijo v času, ko morajo znova potrditi njeno evropsko prihodnost.

Poudaril je še, da je Srbija na pravi poti, tudi glede reforme pravosodja, in da je to dobra osnova, da "polno uporabi potenciale integracije, ki se ponujajo leta 2011".

Politične skupine so v razpravi pozdravile napredek Srbije. Kot je dejal Schopfin Gyorgy (EPP), se je "Srbija končno odločila za dejansko evropsko prihodnost in s tem postala dejavnik stabilnosti v regiji". Glavna problema pa ostajata prijetje Mladića in soočanje z neodvisnostjo Kosova, ki ju je označil kot psihološki oviri. Pred Srbijo pa so še mnoge naloge, med drugim vzpostavitev tržnega gospodarstva in polna odprtost do svoje preteklosti, vključno z odpiranjem arhivov, je dejal. Poslanci so med problemi izpostavljali tudi korupcijo ter da mora storiti več na področju boja proti organiziranemu kriminalu in reforme pravosodja.

Evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl (Alde/Zares) je v razpravi poudaril, da podpira cilje, ki si jih je zadal Beograd in da je polna integracija Srbije v interesu stabilnosti in varnosti v Evropi, da pa so "ključi v rokah Srbije, ki mora izpolniti pogoje". Beogradu je še sporočil, da "Mladić ni ponos, ampak sramota srbskega naroda", sicer pa pozdravil vse njegove korake v gradnji dobrososedskih odnosov, pri čemer je vprašanje meje izpostavil kot enega ključnih.

Zoran Thaler (S&D/SD) je poudaril, da si demokratična Srbije zasluži podporo in jo izpostavil kot ključno za stabilnost Balkana, pa tudi kot državo, ki ima veliko odgovornost za zagotovitev stabilne in boljše prihodnosti BiH in sklenitev zgodovinskega kompromisa s Kosovom.

O ratifikaciji sporazuma in o resoluciji bo Evropski parlament glasoval v sredo.