"V hišo EU sem pripeljal Brdavsa, ki še ni pobil pol Dunaja, je pa prišel povedat, zakaj je agresiven," je namen obiska v Strasbourgu v telefonskem pogovoru za STA pojasnil Križnar. "Brdavs" Suleiman po njegovih besedah v parlament ni prišel samo prosit, ampak posvarit, da se Evropi njena aroganca lahko še kako maščuje.

To je po Križnarjevih besedah morda še zadnja priložnost, da se EU zave razsežnosti humanitarne krize v Darfurju, in spozna, da ji grozi nič manj kot tretja svetovna vojna - vojna za vodo. Ta bi lahko po njegovem mnenju sprožila valove beguncev, ki nas bodo zadušili, če ne bomo ukrepali.

Evropa, zibelka človeštva, ne sme dopustiti novega svetovnega klanja in ne sme mirno gledati, kako se na hrbtih sudanskih ljudi tepeta svetovni velesili, ZDA in Kitajska, je opozoril Križnar. "Evropa mora nastopiti aktivno, odločno in jasno ter vsemu svetu pokazati, kaj se dogaja v Afriki," je poudaril.

EU lahko po Križnarjevih besedah pomaga s preprostimi projekti, na primer z vrtalnimi napravami za oskrbo z vodo ali z zagotovitvijo video nadzora, ki bi omogočil, da bi ves svet videl, kako umirajo tamkajšnji ljudje. Križnar in Jammous sta sicer v parlamentu predstavila akcijo razdeljevanja mini kamer prebivalcem Darfurja, ki naj bi bistveno omejila pobijanje ljudi.

Gostitelj Ivo Vajgl (ALDE/Zares) je za STA pojasnil, da se je srečanj z dobrima poznavalcema Darfurja in Sudana, ki sta predstavila razmere v regiji in državi po nedavnih volitvah ter tamkajšnjo humanitarno katastrofo, udeležilo lepo število evropskih poslancev iz različnih političnih skupin pa tudi strokovnjakov za to področje.

Evropski poslanci so po Vajglovih besedah zelo kritično ocenili izvedbo aprilskih lokalnih, parlamentarnih in predsedniških volitev v Sudanu ter poudarili, da bi bilo treba sudanskega predsednika Omarja al Baširja privesti pred sodišče. Mednarodno kazensko sodišče je sicer marca lani izdalo zaporni nalog za al Baširja zaradi zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov v Darfurju.

Prav tako je prišla po Vajglovih besedah na vrsti današnjih srečanj do izraza tudi želja po nadaljevanju mirovnih prizadevanj, ki jih je pred nekaj leti spodbudil pokojni slovenski predsednik Janez Drnovšek.

Vajgl je še napovedal, da bo pripravil politično poročilo o Sudanu, s katerim želi povečati pritisk za mirno in pravično rešitev problemov v Sudanu, ki so ključni za stabilnost države in celotne regije. "Sudan je strahotno bogat, a ljudje so revni," je dejal evropski poslanec.

Sicer pa tudi evropski poslanec meni, da je EU kot celota preveč pasivna, ko gre za politični pritisk na sudansko vlado, saj vse preveč prihajajo do izraza politične razlike med njenimi članicami. Poleg tega je gostitelj današnjih srečanj v Strasbourgu še opozoril, da se na referendumu prihodnje leto Sudanu obeta razcepitev na najmanj dve državi.

Tomo Križnar je kot humanitarni aktivist v Sudanu dejaven vse od leta 1979, Suleiman Jammous pa je humanitarni koordinator gibanja za pravičnost in enakost (JEM) v Darfurju, sicer pa si prav tako vse od šestdesetih let minulega stoletja prizadeva za pravico in mir v Darfurju in drugih sudanskih regijah.