Premier Pahor je pred današnjih odhodom iz Ljubljane povedal, da bo Bruselj obiskal v okviru priprav na sobotno konferenco o Zahodnem Balkanu na Brdu pri Kranju. Te priprave sicer spremlja veliko negotovosti tako glede udeležbe predstavnikov EU kot srbskega predsednika Borisa Tadića.

V tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Van Rompuya in v tiskovni službi Sveta v Bruslju so se danes zavili v molk. Srečanja niso želeli komentirati niti po njem niso odgovarjali na telefonske klice. Prav tako srečanja niso želeli komentirati v Pahorjevem kabinetu.

V javnosti se sicer pojavljajo ugibanja, ali se bo Van Rompuy sploh udeležil konference o Zahodnem Balkanu, ki naj bi bila v soboto na Brdu pri Kranju. Njegova udeležba naj bi bila po neuradnih informacijah odvisna od udeležbe srbskega predsednika Tadića.

Glede udeležbe zunanjega ministra predsedujoče EU, Španije, Miguela Angela Moratinosa, pa so viri pri španskem predsedstvu EU danes za STA pojasnili, da je ta "načeloma" predvidena, a da so stvari "zapletene" in da se o njih še razpravlja, zato so še odprte in ni mogoče potrditi ničesar.

Janša: Vlada pri pripravi konference z dvema napakama

Za soboto na Brdu pri Kranju napovedana mednarodna konferenca o Zahodnem Balkanu bi lahko bila po mnenju predsednika SDS Janeza Janše koristna pod dvema pogojema - če bi se vlada z njo ukvarjala "ob vsem drugem" in ne na račun reševanja akutnih problemov ter če bi se pred najavo konference v javnosti poiskala formulo za udeležbo vseh povabljenih.

Po oceni prvaka SDS bi omenjena konferenca lahko bila koristna, če bi vlada njeno organizacijo postavila "na pravo mesto, ko gre za prioritete," tako "da bi se s konferenco ukvarjala ob vsem drugem, ne pa da je to ključna preokupacija zadnjih nekaj tednov, tudi predsednika vlade". Vlada tako z organizacijo konference "na nek način beži od reševanja akutnih problemov, ukvarja se z nečim, zato da se nekaj dogaja, ključni problemi pa ostajajo nenaslovljeni".

Kot drugi pogoj za to, da bi bila konferenca uspešna, je Janša na današnji novinarski konferenci o aktualnih zadevah navedel, da bi se morala najprej poiskati formula za udeležbo vseh povabljenih na konferenco, šele nato bi se konferenca razglasila v javnosti. "Če najprej napoveš neko tako veliko stvar in šele nato začneš iskati formulo za udeležbo, vsem tistim, ki imajo težave s to udeležbo v lastnih državah oziroma lastni javnosti, povzročiš dodatne težave."

Najprej idejo razglasijo, nato iščejo načine za uresničenje

"Zdaj je treba pač počakati, kaj se bo dejansko zgodilo. Žalostno je, da se potroši toliko energije, zato ker je pristop nekako klasičen, značilen za našo vlado - najprej se neko idejo na veliko razglasi na tiskovni konferenci, nato pa se začne iskati načine, kako bi se dalo to idejo uresničiti. Če kaj uspe, uspe, medijski prostor je pač zaseden, kot da bi bil to edini cilj," je zaključil Janša.

Janša je sicer še spomnil, da je Slovenija podobno srečanje - "in to uspešno" - organizirala že v času predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008, ko je bil on na položaju premiera. Kot je pojasnil, so formulo za udeležbo takrat poiskali pred najavo srečanja, več kot polovica povabljenih pa vnaprej sploh ni vedela za srečanje, saj ga ni bilo v letnem programu, ampak je ideja zanj prišla kasneje.

Janša je verjetno mislil na neformalno zasedanje zunanjih ministrov EU konec marca 2008 na Brdu pri Kranju, ki so se ga udeležili tudi zunanji ministri držav Zahodnega Balkana, med njimi vodja srbske diplomacije Vuk Jeremić, s Kosova pa premier Hashim Thaci. Thaci in Jeremić se takrat sicer nista srečala, saj se je srbski minister s kolegi iz EU sestal ločeno zjutraj, nato pa je Brdo zapustil še pred prihodom Thacija. Na samem zasedanju je Srbijo nato predstavljala namestnica zunanjega ministra Milica Delević-Đilas, medtem ko je bil Thaci uradno del delegacije Kosovo/Unmik.