Stališče, da bo Slovenija umaknila blokado po nemških volitvah, kar je za Globus napovedal "vir iz češkega predsedstva" EU, temelji na tem, da bo Berlin moral spremeniti obnašanje, saj sedaj nasprotuje katerikoli širitvi EU, predvsem da ne bi razburjal domačega javnega mnenja.

Kmalu po nemških volitvah bo na vrsti referendum na Irskem, na katerem bodo verjetno oktobra potrdili Lizbonsko pogodbo. "Konec nemških volitev in ugoden referendum, obe zadevi jeseni, bosta preobrat, ki ga ne bo mogoče ignorirati. Takrat bi lahko Ljubljani začeli predstavljali argumente, ki jih bodo v glavnem mestu Slovenije razumeli kot pritisk. Nekateri pa menijo, da bo Slovenija veliko dlje prelagala rešitev blokade," piše bruseljska dopisnica Globusa.

Po oceni zagrebškega tednika je namreč Rehn s tem, ko je slovenske pogoje označil za predloge, ignoriral izjavo slovenskega premiera Boruta Pahorja za Reuters, da Ljubljana ne bo sprejela Rehnovega načrta za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje, če njeni pogoji ne bodo sprejeti.

"Če bo Rehn zavrnil slovenske predloge, se bo Slovenija umaknila in počakala na novega komisarja za širitev, s katerim bo začela delati od začetka," je Globus povzel izjavo "slovenskega vira". To stališče kaže na pričakovanje odhoda Rehna in na to, da ni več vpliven, Slovenija pa bo podporo novemu komisarju pogojevala s svojimi pogledi za ureditev slovensko-hrvaškega spora, meni tednik.