"Narobe bi bilo razmišljati o tem, da je ta predlog usmerjen proti Sloveniji ... Notri so stvari, ki jih je zahtevala Slovenija in so prišle noter kot naši predlogi. Je pa treba oceniti, ali je vse resnično zapisano tako, da ne prejudicira odločitve tribunala."

Minister je sicer poudaril, da zadnji Rehnov predlog zagotovo še ni predlog, "ki bo na koncu tudi končni predlog". "Mi vendarle verjamemo, da smo sredi pogajanj ali pa v zaključku pogajanj, a ko so vendarle še možna kakšna dopolnila," je dejal.

Obenem pa je minister zatrdil, da "lahko Slovenija zavrne katerikoli predlog, za katerega misli, da ji ne odgovarja oziroma za katerega misli, da ji škoduje. Tu ni nekih časovnih ali pa količinskih omejitev."

Je pa minister hkrati zavrnil ugibanja, da naj bi bil trenutni Rehnov predlog v bistvu dan le zato, da bi ga zavrnili, saj naj bi v ozadju obstajala neka bolj sprejemljiva ponudba. "Komisar je resnično poskušal v ta predlog vnesti tudi nekatere slovenske elemente. To ni predlog, ki bi ga mi zavrnili, da bi prišlo na mizo nekaj drugega," je dejal Žbogar.

Minister Žbogar se je v oddaji sicer odzval tudi na poročanje nekaterih slovenskih medijev, ki so pred tem razkrili domnevno vsebino zadnjega predloga komisarja Rehna.

Žbogar je v Studiu City zatrdil, da je v Rehnovem predlogu stik Slovenije z mednarodnimi vodami "opredeljen", da "predlog govori o meji na morju, meji na kopnem in tudi o stiku z odprtim morjem". Obenem pa je dodal, da morajo sedaj znotraj vlade, državnega zbora in z mednarodnimi pravniki preveriti, "če je to, kar je zapisano, zapisano na način, ki nam odgovarja oziroma nas dovolj zaščiti".

Tudi načelo pravičnosti je v komisarjevem zadnjem predlogu po besedah ministra zapisano, "vprašanje pa je, ali je zapisano v dovoljšnji meri ali je treba to na kakršenkoli način dopolniti". Na vprašanje, ali Rehnov predlog prejudicira mejo, je Žbogar odgovoril, da ravno o tem sedaj poteka razprava znotraj Slovenije. "Ali Rehnov predlog na kakršenkoli način prejudicira končno odločitev? In mi moramo biti gotovi sami pri sebi, da ne."