Dobro informirani viri in poznavalci dela bruseljske administracije se nagibajo k trditvi, da je hrvaška vlada ravnala narobe, ko je zelo odprto povedala, da ne bi bila naklonjena političnemu modelu urejanja obmejnega vprašanja s Slovenijo, ki bo vključil bruseljske posrednice v sporu, na čelu z bivšim finskim predsednikom in Nobelovim nagrajencem Marttijem Ahtisaarijem, ocenjuje zagrebški tednik.

Pojasnjuje, da je slovenska stran ves čas spuščala v javnost informacije, da so Ahtisaari in drugi član mešane posredniške komisije Robert Badinter resnično "slovenski igralci", Hrvaška pa je na nek način nasedla tej "provokaciji" in so se hrvaški uradniki po vrsti opredelili za Meddržavno sodišče v Haagu. "Obenem so kot nesprejemljivo zavrnili politično rešitev, ki jo ves čas zahteva EU in ki jo v Bruslju še vedno radi in pogosto omenjajo," dodaja Globusova novinarka.

"Hrvaški ni bilo treba odigrati na ta način; potrebno bi bilo obdržati odprto tudi možnost političnega posredništva, ker bodo Slovenci v vsakem primeru, ne glede ali gre za arbitražo ali politično posredništvo, na koncu izgubili," so v Globusu povzeli "bruseljske vire".