Dobitnica oskarja je zadnja leta znana po družbenem aktivizmu in ostri kritiki Busheve administracije. Še posebej kritična je do vojne v Iraku, ko je bila ena izmed prvih javnih osebnosti, ki je ameriški napad označevala  za napako.

Zaradi svojih levičarskih stališč in kritike napada na Irak, jo je ameriška desnica pogosto zmerjala z izdajalko. Zdaj je v nemilosti ameriških feministk, ker v demokratski bitki za predsedniško kandidaturo ni želela podpreti Hillary Clinton, ki bi lahko postala prva ženska predsednica v ZDA. Sarandonova kritik ne sprejema, odločila se je za podporo Baracku Obami, saj meni da je „smisel feminizma ravno v tem, da nihče ni opredeljen s svojim spolom.“ Ne razume zakaj bi morala voliti žensko samo zato ker je ženska. „Nikoli ne bi volila za Condoleezo Rice, ali pa Margaret Thatcher, ki sem jo enostavno sovražila“, je še dodala Sarandonova.

Njena izjava o preselitvi v primeru zmage določenega kandidata ni osamljena. Leta 2000 sta igralec Alec Baldwin in režiser Robert Altman izjavila, da se bosta preselila v Francijo v primeru da na volitvah zmaga George Bush. Ko se je to dejansko zgodilo, sta oba ostala v ZDA in trdila, da so ju le napačno citirali.