Morgan Freeman je eden izmed najbolj prepoznavnih oseb ameriškega filma, v štiri desetletja trajajoči karieri je sodeloval pri več kot 90 filmih. Je tudi eden izmed najbolj donosnih igralcev ameriške filmske industrije. Njegovi filmi so v blagajne v skupnem seštevku prinesli približno tri milijarde dolarjev (2,05 milijarde evrov), piše na spletnih straneh Ameriškega filmskega inštituta, ki je igralca junija nagradil za življenjsko delo.

Doslej je bil petkrat nominiran za oskarja, med drugim za vlogo v filmu Šofer gospodične Daisy (1989), za katero je prejel zlati globus. Z oskarjem je bil nagrajen za stransko vlogo v filmu Punčka za milijon dolarjev (2004).

Freeman bo nagrado Cecil B. DeMille prejel 15. januarja. Dobitnika izbira komisija HFPA, ki podeljuje tudi zlate globuse, za oskarji druge najpomembnejše hollywoodske nagrade.

Nagrado združenja za življenjsko delo prejeme vsako leto osebnost, ki je v svetu filma vtisnila neizbrisen pečat. V tem stoletju so jo dobili Martin Scorsese, Steven Spielberg, Warren Beatty, Anthony Hopkins, Robin Williams, Michael Douglas, Gene Hackman, Harrison Ford, Al Pacino, Barbra Streisand, lani jo je prejel Robert de Niro.

Nagrada se imenuje po ameriškem filmskem režiserju, producentu in oskarjevcu Cecilu B. DeMilleu (1881-1959).