Do najpomembnejšega dneva letošnjega leta britanske kraljeve družine nas loči le še manj kot 24 ur. Celotna Velika Britanija se pripravlja na poroko princa Williama in njegove neveste Catherine Middleton, priprave pa so trajale več mesecev.

Če ne želite zamuditi niti najmanjše podrobnosti velike kraljeve poroke, berite dalje, saj vam predstavljamo natančen razpored slovesnosti.

Začetek že ob 8. uri po lokalnem času

Od bliže si bo poročni obred ogledalo le 1900 povabljencev. Ti bodo morali vstati že zgodaj, saj se bodo v Westminstrski opatiji v središču Londona začeli zbirati že po 8. uri po lokalnem oz. 9. uri po srednjeevropskem času. Izjema so najožji družinski člani para, ki bodo svoje prostore v prvih vrstah zasedli zadnji.

V Westminstrski opatiji, ki stoji v bližini parlamenta in Big Bena, že skoraj 1000 let potekajo kronanja kraljev, tradicionalno pa je tudi prizorišče pomembnih kraljevih dogodkov. Kraljica Elizabeta II. se je pred 63 leti tu poročila s princem Filipom, leta 1997 pa se je v opatiji odvila pogrebna slovesnost ob smrti princese Diane.

Interaktivna infografika: Program kraljevske poroke

Princ William bo s pričo, bratom Harryjem, tja prispel nekaj čez 11. uro po srednjeevropskem času, ko bodo tja iz Buckinghamske palače prišli tudi člani tujih kraljevih družin. Sledili bodo prihodi Kateine matere Carole in brata Jamesa ter članov britanske kraljeve družine. Kot zadnji bodo v Westminstrsko opatijo prispeli princesa Ana, princ Andrew in princ Edvard. Sledili jim bodo še princ Charles s soprogo Camillo ter kraljica Elizabeta II. s soprogom, princem Filipom.

Tik pred začetkom poročnega obreda ob 12. uri po srednjeevropskem času se bosta iz hotela Goring na pot odpravila tudi nevesta in njen oče Michael. Poročni obred, ki ga bo vodil canterburyjski nadškof in poglavar Anglikanske cerkve Rowan Williams, bodo v živo prenašali prek zvočnikov, ki bodo stali ob poti kasneje predvidenega poročnega sprevoda.

Se bosta poljubila na balkonu Buckinghamske palače?

Ta naj bi se na pot po vladni četrti Whitehall in nato po "rdeči preprogi", aveniji The Mall do Buckinghamske palače odpravil po dobro uro trajajočem obredu. Uro pozneje naj bi se na balkonu Buckinghamske palače pojavila mladoporočenca v družbi kraljice in najožjih družinskih članov.
Na balkonu sta se leta 1981 poljubila Charles in Diana in pričakovati je, da tudi Williama in Kate ne bosta razočarala množice. Člani kraljeve družine si bodo od tu tudi ogledali slovesen prelet vojaških letal, nato pa se vrnili v palačo na kraljičin sprejem za okoli 600 gostov. Potem ko si bosta mladoporočenca privoščila kratek počitek, se bo zvečer 300 izbrancev udeležilo še slavnostne večerje.

Kraljice na večerni poročni zabavi ne bo

Zaročenka Kate je skupaj z družicami ter ženinovo pričo princem Harryjem danes v Westminstrski opatiji opravila še zadnjo vajo pred najbolj pričakovano poroko zadnjih desetletij. Iz Buckinghamske palače pa so medtem sporočili, da kraljice Elizabete II. na petkovi večerni poročni zabavi ne bo.

Kraljica in njen soprog princ Filip bosta v petek po poroki v Buckinghamski palači gostila sprejem za okoli 600 gostov, nato pa se bosta umaknila in ju na večerni zabavi, ki jo pripravlja ženinov oče princ Charles, ne bo. To so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočili iz Buckinghamske palače.

Kot dodaja dpa, kraljica zato ne bo zamudila le poročnega plesa in razpoloženja na zabavi, ampak med drugim tudi govora svojega vnuka princa Harryja, ženinove priče, ter nevestinega očeta Michaela Middletona.

Protestni umaknili vabilo veleposlaniku Sirije

Kraljevo poroko je sicer danes zmotila politika, saj se je Velika Britanija odločila protestno umakniti vabilo veleposlaniku Sirije v Londonu Samiju Khiyamiju.

Vabilo so umaknili v znak protesta zaradi nasilnega zatrtja protivladnih protestov v Siriji. V tej državi, kjer množice zahtevajo odhod avtoritarnega predsednika Bašarja al Asada, naj bi bilo od sredine marca ubitih že več kot 450 ljudi, od tega samo minuli konec tedna 120.