"Za podaljšanje roka smo se odločili, ker je republiški stanovanjski sklad precej pozno objavil razpis in začel zbirati (prejšnji teden, op. a.) vloge za nakup neprofitnih stanovanj. Teh je v Ljubljani 62, in sicer na Poljanskem nabrežju, ravno kupcem teh stanovanj pa želimo s podaljšanjem razpisa omogočiti nakup po modelu deljenega lastništva," pojasnjuje Jožka Hegler, direktorica JSS MOL.

Cena stanovanja, če želi kupec stanovanje kupiti skupaj s skladom, namreč ne sme biti višja od 1400 evrov za kvadratni meter, kar je bistveno manj, kot znašajo tržne cene (po podatkih nepremičninskega portala SLONEP.net v povprečju od 2200 do 3000 evrov za kvadratni meter). Kljub temu da že JSS MOL na trgu po taki ceni težko odkupuje stanovanja, pa so na skladu že večkrat pojasnili, da z dvigovanjem kriterijev ne želijo vplivati na rast cen stanovanj.

Poleg cene stanovanja so na skladu postavili tudi kar sprejemljiva dohodkovna merila za vstop v model deljenega lastništva in omejitve pri velikosti kupljenega stanovanja. Dohodki štiričlanske družine tako ne smejo presegati 2757 evrov (dobrih 660.000 tolarjev), velikost kupljenega stanovanja pa mora biti od 55 do 82 kvadratnih metrov.

Za nakup stanovanj po modelu deljenega lastništva, posojila za vzdrževalna dela na stanovanjskih hišah ter odkupe stanovanj z dosmrtno služnostjo in izplačilom doživljenjske rente so na JSS MOL predvideli dobrih 417.000 evrov.