27. maja bo na sporedu ena najbolj zahtevnih koledarskih gorskih etap s ciljem Pod tremi Cinami v Dolomitih (Tre Cime di Lavaredo) med Cortino in Dobbiacom, 29. maja je nova dolomitska etapa s ciljem v avstrijskem Lienzu na jugovzhodnem Tirolskem. Od tu bodo 30. maja kolesarji zapeljali v Karnijske Alpe (Sapadda) s ciljem na strmem smučišču Monte Zoncolanu, ki bo še ena ključna gorska etapa.

Priložnost za Portorož, ki se je omenjal kot potencialni gostitelj, je bil štart ravninske 18. etape, Videm (Udine) - Riese Pio X. Štart Gira bo na Sardiniji z moštvenim kronometrom, vmes bo še gorski in ravninski kronometer Bardolino-Verona (42 km), ki se ga najlepše spominja Jani Brajkovič po trasi svetovnega prvaka.

Belokranjec Giro še nima v programu, saj bo to domena novega prvega moža ekipe Discovery Ivana Bassa, letošnjega zmagovalca. Za Uroša Murna (oba Discovery), ki je te dni z Giannijem na prvem spoznavnem treningu v ZDA, bo (če bo) Giro bolj obrobnega pomena, saj bo imel šef Bruyneel z njim drugačne načrte. V ekipi Lampre Tadej Valjavec že ima besedo enega od šefov Martinellija, da Gira naslednje leto ne bo imel v programu, a v ekipi Lampre ga bodo težko pogrešali, če prvi mož Damiano Cunego ne bo imel pravih in močnih pomočnikov, med katerimi je Gorazd Štangelj eden najbolj zanesljivih mož. Strokovnjaki že ocenjujejo, da je trasa pisana na kožo hribolazcem. Matej Mugerli bo v italijanski ekipi Liquigas težko dobil mesto v ekipi v boju z Italijani, čeprav sedaj nimajo Garzellija in Cionija.

V italijanskih ekipah sta tudi Jure Golčer in Borut Božič. Čeprav bi bila trasa za Golčerja kot naročena, ekipe Tenax skoraj zagotovo ne bo. Moštvo Androni Giocattoli$amp;LPR$amp;San Marco, za katerega je pred dnevi podpisal Borut Božič (pet ravninskih etap!), ima zaradi Španca Jose Gutierreza (letos 3. mesto) več možnosti za povabilo, posebno, če bosta podpisala tudi Paolo Savoldelli in Venezuelec Rajuno. Konkurenčne ekipe bodo Panaria, Acqua Sapone (Garzelli), Tinkoff (Marzoli, Hamilton) in tudi kazahstansko-švicarska ekipa Astana, za katero so že razkrili, da ne bodo dobili licence Pro Tour.