K pojavu "baby booma" pri pandah v kitajskih živalskih vrtovih in zavetiščih je po zadnjih ugotovitvah pomagalo predvajanje pornografskih filmov. Vodilni kitajski strokovnjak na področju razmnoževanja pand Zhang Zhihe pravi, da je parjenje pand na posnetkih spodbudilo sicer izjemno nezainteresirane samce k "bolj aktivni spolnosti". Strokovnjaki se sicer ne strinjajo o tem, koliko je pomagal vizualni material, a so si edini pri tem, da so živali stimulirali paritveni klici.

V UJETNIŠTVU SE SKORAJ NE PARIJO

Pande v ujetništvu se zaradi nenaravnega okolja skoraj ne parijo, posledično pa njihovo število iz leta v leto upada. Zadnja tehnika predvajanja posnetkov parjenja pand je na Kitajskem že pokazala obetajoče rezultate. V prvih desetih mesecih letošnjega leta se je v ujetništvu skotilo rekordnih 31 mladičkov, 28 jih je preživelo, polovica preživelih malih pand pa je bila spočeta naravno. Za primerjavo, približno 20 pand, ki živijo v ujetništvu zunaj domačega kitajskega okolja, letos ni imelo mladičev, le v živalskem vrtu v ameriški Atlanti je samička Lun Lun, ki je bila oplojena umetno, skotila malega pando.

Uspešno metodo želijo zdaj preizkusiti tudi drugje. V severnotajskem mestu Chiang Mai bodo januarja samca Chuang Chuanga in samico Lin Hui poskušali pripraviti k spolnim odnosom tudi s pomočjo videa. Tajski raziskovalec Prasertsak Buntragulpoontawee avdio-vizualni pristop, ki so ga uporabili na Kitajskem, razume kot idejo kopiranja; če so šimpanzi začeli oponašati ljudi, ki kadijo, zakaj ne bi še pande oponašali pand iz filmov. "Pandi se ne znata pariti, zato jima bomo mi pokazali, kako se dela," razlaga odločitev za nov pristop Prasertsak Buntrakoonpoontawee.