Protesti po svetu

Zaradi vse močnejših reakcij, ki so v nekaterih primerih prešle v grožnje svetemu očetu, je pred včerajšnjim Angelusom v Castel Gandolfu kot tudi v okolici Vatikana vladala velika napetost. Potem ko je neka iraška teroristična skupina prek interneta napovedala, da bo zaradi papeževih žalitev preroka Mohameda napadla Vatikan in Rim, v Nablusu in na Zahodnem bregu pa so neznanci poskušali uničiti štiri katoliške cerkve, so tudi tukajšnje varnostne sile poostrile nadzor na pristopih do Castel Gandolfa in Vatikana.

Kljub temu pa je bil papež včeraj opoldne, ko se je pojavil na oknu letne rezidence, videti sproščen in nič kaj zaskrbljen. Po nekaj opazkah v zvezi z neurjem, ki se je razdivjalo v trenutku, ko je začel govoriti, je Benedikt XVI. dejal, da je bilo njegovo potovanje v Nemčijo z duhovnega stališča izredno pomembno, in vernikom obljubil, da bo o svojem potovanju po Nemčiji obširneje spregovoril med javno avdienco v sredo.

Takoj po tistem, ko je izrazil obžalovanje zaradi reakcij na svoj govor, pa je Ratzinger v zvezi s spornimi stavkom dejal: "Gre za citat iz srednjeveškega besedila, ki nikakor ne izraža mojega osebnega mnenja." Nato pa še izrazil upanje, da bodo njegove besede, kot tudi sobotna pojasnila kardinala Bertoneja, novega državnega tajnika, zadostovale za pomiritev duhov. "Gledano v celoti je bilo moje predavanje mišljeno kot povabilo k odkritem dialogu in z medsebojnim spoštovanjem," je včeraj dejal papež.

Sprejeto opravičilo?

Prva in pozitivna reakcija iz arabskega sveta je prišla komaj kakšno uro po tistem, ko je papež končal svoj kratki komentar o incidentu: Mohamed Habib, drugi mož opozicijske organizacije Muslimanskih bratov, ki je papežev Angelus spremljal v neposrednem prenosu prek Al Džazire, je v Kairu italijanski tiskovni agenciji ANSA sporočil, da je njegova organizacija sprejela papeževo opravičilo, in izrazil zadovoljstvo zaradi želje po dialogom med islamom in krščanstvom, ki da je v interesu celotnega človeštva. Vendar je nato jordanska Muslimanska bratovščina izjavila, da obžalovanje, ki ga je Benedikt XVI. izrekel, ker je užalil muslimane, ni dovolj, in zahtevala, da se prvi človek rimskokatoliške cerkve osebno opraviči za svoje izjave.

V smeri popuščanja napetosti med Svetim sedežem in mnogimi muslimanskimi državami pa gre razumeti tudi včerajšnjo izjavo kardinala Bertoneja, ki je po papeževem Angelusu izrazil upanje, da bo Benedikt XVI. kljub prvotni jezi turških oblasti novembra vendarle obiskal Carigrad: "Jutri se bo sestala turška škofovska konferenca, ki bo izrekla svoje mnenje o nastalem zapletu in nam, tako upam, sporočila dokončen program obiska," je z določeno mero optimizma dejal Bertone.

Sporne izjave papeža Benedikta XVI. o islamu in nasilju medtem še naprej burijo duhove. Varnostne razmere so poostrene v Vatikanu in drugje po Italiji. Italijansko notranje ministrstvo je ukrepe sprejelo zaradi groženj islamskih skupin.

Turški zunanji minister Abdulah Guel je včeraj izjavil, da je vabilo papežu, naj konec novembra obišče Turčijo, kljub njegovim izjavam še vedno odprto. Guel je papeževe izjave sicer označil za "nesrečne", ruski predsednik Vladimir Putin pa je svetovne verske voditelje pozval k zadržanosti.

Iranske bogoslovne šole so bile včeraj v znamenje protesta proti izjavam poglavarja rimskokatoliške cerkve zaprte. Odločitev so sprejeli veliki ajatole v svetem mestu Kom.

V somalijski prestolnici Mogadiš so medtem neznanci ubili starejšo italijansko nuno. Nuna, ki naj bi bila stara več kot 70 let, naj bi bila med najstarejšimi članicami katoliške misije v tej nekdanji italijanski koloniji.

Papež Benedikt XVI. je med torkovim predavanjem na univerzi v Regensburgu citiral bizantinskega cesarja Manuela II.: "Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed, in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem." Med govorom je dvakrat omenil, da gre za citat, ob tem pa dejal, da je to presenetljivo oster način, kako postaviti vprašanje povezanosti vere in nasilja. Omenil je tudi cesarjevo mnenje, da muslimanski bog ni povezan z našimi vrednotami niti z razumom.