GLASBA

Ljubljana

Žiga Kroflič (renesančna lutnja), prof. Boris Šinigoj (teorbirana lutnja)

Koncertni cikel Študent - profesor v Unionu. Spored: P. P. Borrono (Toccata), anon. - izd. P. Attaingnant ( Pavane), F. da Milano (Fantazija), J. Dowland (Pavana Pijper), A. Piccinini (Chaconne), B. Šinigoj (Improvizacija na temo v basu DCBA), J. Dowland (Preludij, Fortune), B. Gianoncelli (Tastegiata 6, Corente 20), G. Zamboni (Sonata 9 v c-molu), anon. (Passa e mezzo, Corneto), A. Le Roy 8Branle de Bourgougne), F. da Milano - J. Matelart (Fantazija), J. Dowland (Welcome Home). Vstop prost. GH Union. Modri salon. Ob 19.30.

Botanica

Botanica se gibljejo v dokaj širokem glasbenem spektru, v katerem je deloma čutiti vplive vzornikov Tom Waitsa, Lou Reeda ali Leonarda Cohena. Na trenutke je temačnejša, predvsem pa močna epska in seksi glasba ni slepa ne za politiko, niti ignorantska do romantike. Čeprav je še vedno rockovska skupina, črpa tako iz gospela, kletzmerja, se vrti v ritmu valčka in ne ogiba se niti cirkuškim povorkam. Dinamičen in eklektičen miks ciganskega in punk kabareja, zlitega v komorno rock preobleko, deluje še bolj magično in uroško na živih nastopih. Botanica je izkušena koncertna skupina, ki Evropo zadnjih nekaj let obišče vsaj dvakrat. S staro celino jih ne veže samo nemška založba Rent a Dog, s katero že nekaj časa sodelujejo, temveč tudi Wallfischowa nomadska preteklost. Ne nazadnje tudi njegovi predniki izhajajo iz Sredozemlja, nekaj let pa je deloval in živel tudi v Parizu. Vstopnice 10 evrov. KUD Franceta Prešerna. Ob 21. uri.

Večeri dobre glasbe

Nastopil bo Mario Kurtjak (klasična kitara). Program: F. Sor, W. Walton, A. B. Mangore, V. Ukmar, C. Domencioni. Zbrana sredstva bodo namenili Fundaciji F. Chopina, ki skrbi za glasbeno usposabljanje in izobraževanje mladih nadarjenih glasbenikov. Kapela Zavoda sv. Stanislava. Ob 19.30.

Eva Drolc (oboa), Bojana Karuza (klavir), Katja Sinkovič (klavir)

Koncert je posvečen skladatelju, profesorju in dekanu Akademije za glasbo v Ljubljani Danetu Škerlu. Mestni muzej Ljubljana. Ob 19.30.

Študentski jam session

Ponedeljkov večer improviziranega jazza. Jazz club Gajo. Ob 21.30.

DubLab

Klubski večer z elektronsko glasbo. Nastopili bodo DJ-ji Näzim, Zhe in Bakto. Vstop prost. AKC Metelkova mesto. Channel Zero. Ob 22. uri.

Maribor

Komorni orkester Savitra l'Aqua Divina

Klasični koncert abonmajskega ciklusa Savitra. Spored: C. Serino (noviteta za godalni orkester), R. Strauss (Duett-Concertino za klarinet in fagot ter godalni orkester in harfo), F. Mendelssohn Bartholdy (9. simfonija v C-duru (Švicarska)). Vstopnice 14 in 17 evrov. SNG Maribor. Kazinska dvorana. Ob 19.30.

Velenje

Ljubezen za vse

Dobrodelni koncert. Nastopili bodo Tereza Kesovija, Slovenski oktet, T-ange1s, Lions band, Mlada Langa in Ave. Vstopnice 10 evrov. Dom kulture Velenje. Ob 19.30.

ODER

Ljubljana

Žrelo

Avtor Žanina Mirčevska. Režija Andreja Kovač. Začne se zabavno in igrivo. V nadaljevanju je dostikrat zabavno in igrivo, vmes groteskno, tudi srhljivo in zato čedalje bolj prepoznavno in resnično. V ritmu otroških izštevank in skozi igrivo banalne dialoge se čedalje pogosteje ponavljajo kupim, pojem, ne smem, daj mi, hočem, imam… Besede polaščanja in osebe, ki v glavnem samo jemljejo, zahtevajo in požirajo. Mati, ki je nagrabila bogastvo, lepotica, ki obljublja zanesljivo potomstvo, vrtni delavec, ki je za dobro plačilo pripravljen storiti karkoli, punčka, ki z obrazom nedolžnosti zahteva: "Kupi mi…" Med njimi je nekdo, ki je pojedel vse, tudi svoje ime. Lakota je nenasitljiva in želja po posedovanju neskončna. Tako se zgodba skozi igrive in presenetljive obrate, ki vselej privedejo do skoraj istega, vrti proti vseobsegajočemu izničenju. Za superabonma 2, izven in konto. SNG Drama. Mala drama. Ob 20. uri.

Grdoba

Avtor Marius von Mayenburg. Režija Boris Kobal. Raziskovalec Lette naj bi na konferenci v Švici predstavil svoj najnovejši izum, direktor podjetja Scheffler pa se odloči poslati tja nepomembnega asistenta Karlmanna. Razlog? Lette je pregrd, da bi jim ob nastopu pred javnostjo lahko zagotovil uspeh. Osupli Lette, ki mu česa podobnega še nikoli nihče ni rekel, ves zmeden odtava domov, tam pa žena Fanny s težkim srcem pritrdi direktorjevemu mnenju. Da, v resnici je strahotno grd. Lette se odloči za estetski kirurški poseg, ki naj bi ga spremenil v lepotca. Njegovo življenje je nenadoma postavljeno na glavo: zagotovljena sta mu poslovni uspeh in družbena veljava, ženske privlači kot magnet, njegov "novi" obraz pa postane lepotni ideal. A kaj, ko si ta obraz lasti tudi kirurg… Po mestu pa se nenadoma začne sprehajati vse več Lettejev. Za izven. MGL. Studio. Ob 21. uri.

Celje

Triko

Avtor Milan Jesih. Režija Luka Martin Škof. Triko duhovito preigrava niz položajev, v katerih v ospredje postavlja odnos med moškim in žensko. Skozi posamične fragmentarne prizore postavlja pred nas arhetipske položaje iz vsakdanjega življenja parov, ki se ljubijo, prepirajo, varajo... Štirje protagonisti se pojavljajo v najrazličnejših vlogah in se zapletajo v različne ljubezenske večkotnike. Ljubezenske dogodivščine jih vodijo v komične položaje, ki bi se lahko zelo nesrečno končale. Pa vendar se vsak od njih vedno znova spretno izogne nevarnim posledicam ljubezenskih pustolovščin. Za abonma po posebnem razporedu in izven. SLG Celje. Ob 19.30.

Žalec

Gospa ministrica

Avtor Branislav Nušić. Režija Dušan Jovanović. Vlada pade. Preprosta, skrbna, a zelo naivna malomeščanka, žena malega politika, postane gospa ministrica. Ob nenadni sreči se ji zavrti v glavi, izgubi ravnotežje in njen prestop iz vsakdanjega življenjskega toka se zasuka v kratko tragikomično epizodo. Dom II. slovenskega tabora Žalec. Ob 20. uri.

Kranj

Blazno resno o seksu

Avtor Desa Muck. Režija Katja Pegan. Gledališka predstava o problemih, ki pestijo in zanimajo najstnike. Za abonma rumeni, izven in konto. PG Kranj. Ob 19.30.

Radovljica

Štefka Valentin

Gledališka predstava. Linhartova dvorana Radovljica. Ob 19.30.

Sežana

Prerekanja

Avtor Julian Barnes. Režija Boris Cavazza. Stuart, na sveže zaljubljen dolgočasen bančnik, po naključju seznani zaročenko Gillian z najboljšim prijateljem Oliverjem, poklicnim dandijem. Oliver postane njuna poročna priča in tako nastane ljubezenski trikotnik, poln izdaj, preobratov in prerekanj. Junaki Prerekanj pripovedujejo vsak svojo plat zgodbe prepričljivo in duhovito, njihova iskrenost in neiskrenost pa tudi distanca in cinizem, ki ne pozna meja, jim daje razsežnosti dramskih oseb sodobnega časa. Časa, ko se v ljubezni lahko zgodi vse, ko je ljubezen lahko karkoli, ko ni pravil, ko so denar in mediji vse, ko sta samostojnost in samota samoumevni. Zato pa ljubezen ni več samoumevna. Kosovelov dom Sežana. Ob 20. uri.

RAZSTAVE

Ljubljana

Art sektor: sodobna poljska umetnost (odprtje)

Predstavljena bodo dela najpomembnejših poljskih umetnikov, povezanih z Galerijo Sektor I, kot sta na primer Stanislaw Dróždž - avtor konkretne poezije, performer in avtor znamenitega dela Between ter Józef Robakowski - fotograf, avtor eksperimentalnih filmov in soustanovitelj delavnice The Film Form. Na ogled do 29. marca. Mestna galerija. Ob 19. uri.

Nivea Kofol: Voda v zavetju kamna (odprtje)

Kiparska razstava. Knjižnica Prežihov Voranc. Ob 18. uri.

Digitalne grafike - Viscosity (odprtje)

Razstava Danila Jakovčiča. Na ogled do 31. marca. Galerija Foto Tivoli. Poslovna enota Šiška. Ob 18. uri.

Fuzija, energija prihodnosti (odprtje)

Strokovnjaki vseskozi seznanjajo najširšo javnost s pomenom in napredkom na področju fuzije. Temu je namenjena tudi evropska razstava Fuzija, energija prihodnosti, ki sta jo pripravili Evropska komisija in organizacija EFDA, izvajalec projekta pa je Institut Jožef Stefan. Razstava izpostavlja problem dolgoročnega zagotavljanja energije, na poljudno in poučno razlaga osnove magnetne fuzije, predstavlja projekt ITER in sodelovanje slovenskih

raziskovalcev. Obiskovalce bodo vodili mladi strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan, ki bodo

odgovarjali na vprašanja, povezana s tematiko fuzije in pridobivanja energije. Galerija Kresija. Ob 19. uri.

Umetniška kolonija na Dunaju (odprtje)

Razstava udeležencev 14. kolonije na Dunaju, ki je potekala v znamenju Primoža Trubarja. Galerija Inštituta Jožefa Stefana. Ob 18. uri.

Maribor

Matjaž Schmidt (odprtje)

Razstava ilustracij za knjigo Ervina Fritza z naslovom Vrane v okviru projekta Rastem s knjigo. Na ogled do 28. marca. Galerija DLUM. Ob 18. uri.

DRUGI DOGODKI

Ljubljana

Psihološka interpretacija Mitasa

Predaval bo Jože Magdič. Vstopnice 6 evrov. Klub Lily Novy CD. Ob 20. uri.

Predstava/Potrpljenje

Predaval bo Alan Read. Konferenča dvorana M3, 4 CD. Ob 19. uri.

Med repom in glavo

Z Markom Kravosom se bosta o njegovi pesniški zbirki Med repom in glavo pogovarjala Vlado Motnikar in Peter Kuhar. Klub Lily Novy CD. Ob 19. uri.

Ne skači v besedo

Seminar bo vodil Zdravko Zupančič, kot posebna gosta pa bosta sodelovala Miša Molk in Jure Longyka. Vstopnice 45 in 99 evrov. Klub CD. Ob 19. uri.

Bolj kot vse drugo na svetu

Filmski večer v sklopu Tedna sodobnega mehiškega filma. Vstopnice 3,8 in 4,6 evra. Kosovelova dvorana CD. Ob 20.30.

Pogum besede, Primož Trubar, 500 let: 1508-2008

Odprtje razstave in predstavitev knjige Zvoneta Štrubelja. Institut Jožef Stefan. Ob 18. uri.

Otoki svetlobe

Predstavitev knjige Mance Košir. Sodeloval bo tudi Urban Kordeš. Pogovor bo povezovala Nela Malečkar. Knjigarna Konzorcij. Ob 18. uri.

Knjiga soli

Pogovor o knjigi bo vodila Marija Bregar. Gostja srečanja pa bo prevajalka Katja Zakrajšek. Knjižnica Zalog. Ob 17.30.

Reinkarnacija - Ali se rodimo samo enkrat?

Predaval bo Stjepan Palajs. KD Nova Akropola. Ob 20. uri.

Gibalno izražanje

Delavnico bo vodila Katjuša Kovačič. AKC Metelkova mesto. Galerija Mizzart. Ob 19.30.

Slovenski dokumentarni film, Na klancu

Filmski večer s slovenskimi dokumentarnimi filmi. Slovenska kinoteka. Ob 17. in 19. uri.

Sem iz Titovega Velesa, Veter se požvižga

Filmski večer. Kinodvor. Ob 17., 19. uri in 21.15.

Celje

Sirotišnica, Ljubezen in drugi zločini

Filmski večer. Mestni kino Metropol. Mali Union. Ob 18. in 20. uri.

Trebnje

Kako napišem europass življenjepis?

Delavnica. Knjižnica Pavla Golie Trebnje. Ob 15. uri.

Dolenjske Toplice

Zgodovina in ohranjanje kulturne dediščine Kočevarjev

Predavala bo Darja Pečavar Zamida. Kulturno kongresni center Dolenjske Toplice. Sejna soba I. Ob 9. uri.

Tržič

Odkrivamo lepoto čipke

Delavnico bo vodila Vlasta Prešern. Knjižnica dr. Toneta Pretnarja. Večnamenski prostor. Ob 18.15.

Koper

Dediščina izbrisa

Predavanje v okviru sklopa predavanj O subjektih pravic in subjektih toleranc. Predavala bosta Uršula Lipovec Čebron in Jelka Zorn. FHŠ. Foresterija. Ob 16. uri.

Na domačem vrtu 1-3

Filmski večer. FHŠ. Foresterija. Ob 20. uri.

Izola

Vojna med nevestama, Čast in slava

Filmski večer. Art kino Odeon. Ob 18.30 in 20.30.

Trst (Italija)

Na Bonomovem domu - Trubar v Trstu

Predavala bo Marta Ivašič. Peterlinova dvorana. Ob 20.30.

OTROŠKI KOT

Ljubljana

Janko in Metka

Opera za otroke. Vstopnice 8 evrov. Kosovelova dvorana CD. Ob 10. uri.

Dekorativni mozaik z motivom sončnic

Delavnica. Škuc. Ob 16. uri.

Optične prevare

Računalniško-medijsko delavnico bo vodil Tomaž Muhič. Knjižnica Otona Župančiča. Ob 13. uri.

Krško

Priprave na maturo

Priprave na maturo iz matematike. MC Krško. Ob 14.30.

Horjul

Žabji kralj

Pravljična ura. Knjižnica Horjul. Ob 18. uri.