Skupina 38 belgijskih državljanov, starih od 15 do 22 let, se je včeraj z avtobusom odpravila iz Kala - Koritnice do Rabeljskega jezera v Italiji. Od tam so se napotili proti Jezerskemu sedlu, da bi prečkali greben in se v dolino vrnili pri Možnici pri Logu pod Mangartom. Ker so se na grebenu izgubili, so poklicali pomoč.

Belgijci so našim reševalcem posredovali napačne podatke o svoji lokaciji

14 gorskih reševalcev iz Bovca, ki se jim je pridružilo še deset reševalcev iz Rateč in Kranjske Gore, je okoli polnoči prispelo do Jezerskega sedla, vendar skupine Belgijcev tam ni bilo. Vodja skupine pogrešanih je reševalcem namreč sporočil napačno lokacijo, saj očitno ni poznal območja.

Pohodniki so se na pot podali kar v kratkih hlačah in majicah

V reševanje so se vključili tudi italijanski gorski reševalci, ki so šli po isti poti kakor pred njim skupina pogrešanih. Ob enih ponoči so na območju hriba Čez Brežič na slovenski strani našli izgubljene pohodnike. Oskrbeli so jih s toplimi oblačili, hrano in pijačo. Nekateri pohodniki so bili oblečeni le v kratke hlače in majice.

Reševalci so se dogovorili, da bodo skupino, ki sama ni bila sposobna sestopiti, dopoldne s helikopterjema slovenske in italijanske vojske pripeljali v dolino.