V letalu je bil še 31-letni kopilot Savo Medved iz Šmartna pri Litiji, ki je nesrečo preživel. V času nesreče je bil Javor zavit v gosto meglo, vidljivost je bila le kakšnih dvajset metrov.

Trboveljske policiste so o nesreči obvestili dvajset minut pred 13. uro, nekatere priče pa trdijo, da so že okoli 11. ure v Trbovljah slišali dva močna poka. Več policijskih patrulj je v gosti megli in po zelo neprehodnem smrekovem gozdu razbitine iskalo dobro uro, preden so naleteli na grozljiv prizor. Od letala ni ostalo praktično nič, med podrtimi smrekami pa so daleč naokoli ležale razbitine. Zaradi nedostopnega terena so se morali reševalci, policistom so se hitro pridružili tudi trboveljski poklicni gasilci, do kraja nesreče prebijati peš kakšen kilometer po razmočenem in nevarnem terenu. Reševalno akcijo je, kot že rečeno, ovirala tudi zelo gosta megla. Pri razbitinah je bil prvi policist s trboveljske policijske postaje, ki je na slabi gozdni poti okoli 14.30 naletel na hudo opečenega in zaradi ognja skoraj golega kopilota. Sava Medved je menda zaradi strmoglavljenja zmeden taval nekaj deset metrov stran od letalskih razbitin. V tistem času ga je po mobitelu klical kolega, ki pa mu zaradi šoka ni znal povedati, kje je. Reševalci so ga ob 15. uri spravili v reševalno vozilo, ki je preživelega spravilo iz hribov v Trbovlje. A za nesrečnega kopilota še ni bilo konec drame. Zaradi težkih vremenskih razmer policijski helikopter ni mogel pristati na nogometnem igrišču. Zato je pristal malo stran od mesta in vendarle ponesrečenca odpeljal v ljubljansko bolnišnico.

Gasilci in policisti so medtem nekaj čez 15. uro v razbitinah letala našli tudi pilota Viktorja Bečana - Soma. A so žal lahko ugotovili le, da mu ni več pomoči, in zavarovali kraj strmoglavljenja letala. Nesrečni pilot je ostal v letalu, zaradi nedostopnega terena so se reševalci odločili, da vzpostavijo dežurno službo, ki bo na kraju nesreče do prihoda izvedencev predvidoma danes zjutraj.

Zakaj le letalo strmoglavilo, uradno še ni znano. Dejstvo pa je, da se je nesreča zgodila v gosti megli, ki je zagotovo ovirala pilota in ga verjetno tudi nekoliko zmedla. Po sledovih na kraju strmoglavljenja je mogoče zgolj sklepati, da sta pilot in kopilot poskušala preleteti hrib Javor, ki ima nekaj manj kot tisoč metrov nadmorske višine. Na kraju nesreče so bile kljub gosti megli vidne tudi številne polomljene smreke. Morda so prav te nekoliko ublažile padec letala, da se ni dobesedno zarilo v strmino, in tako dale kopilotu možnost, da je preživel.

Trideset let staro padalsko letalo antonov 2 je včeraj okoli 11. ure poletelo iz Šentvida pri Stični. Namenjeno je bilo na Madžarsko, kjer bi Fati, kakor so ljubkovalno temu letalu rekli padalci, ustrojili novo prevleko na krilih.

Pot se je nato končala na pobočju Javorja v bližini vasi Sveta Planina, nekdanjega Partizanskega Vrha. Letalo je bilo po lastnikovih podatkih, ki je želel ostati neimenovan, brezhibno. Pilot Viktor Bečan - Som je bil skupaj s sinom Vikom eden najizkušenejših pilotov na tem tipu letala. Večino življenja je preživel v zraku. Zadnjih 15 let kot pilot letala, pred tem pa kot zmajar.

Kopilot Sava Medved je bil član letalskega kluba iz Stične in se je s pilotiranjem ukvarjal že tri leta. Njegovega očeta Vojka Medveda smo zmotili na domu v Šmartnu pri Litiji v pričakovanju novic. Slišal je za letalsko nesrečo, a mu na policiji niso mogli povedati nič oprijemljivega. Novico, da je njegov sin preživel v strmoglavljenem letalu, je sprejel z delnim olajšanjem, saj še vedno ni vedel, kaj konkretno se je zgodilo. Povedal nam je še, da je sina, kakor hitro je slišal za nesrečo, poskušal poklicati po mobitelu, a se ni oglašal. Izvedeli smo še, da so Savo s hudimi opeklinami prepeljali v Klinični center, kjer sta starša čakala, da pride iz operacijske sobe.