Vrhovno sodišče, ki je zasedalo 12. in 13. septembra, je svojo odločitev o zavrnitvi pritožbe državnega tožilstva v primeru Makoter v ponedeljek poslalo na mariborsko višje sodišče, na okrožno sodišče je prispela v torek, danes pa se je s sodbo seznanila tudi Makoterjeva. Vrhovno sodišče je sicer pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno ter potrdilo sodbo sodišča druge stopnje, je poročala POP TV.

Kot je znano, je sodni senat Višjega sodišča v Mariboru pod predsedstvom Branka Reismana je 3. julija 2006 podjetnici s Cvena Milici Makoter izrekel oprostilno sodbo. S tem je tričlanski sodni senat spremenil sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je 13. decembra 2004 Makoterjevo za napeljevanje k umoru moža Janka, svaka Jožeta in k bombnemu napadu na ljutomersko policijsko postajo obsodilo na enotno kazen 30 let zapora. Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je takrat dejal, da sodbo višjega sodišča spoštuje, hkrati pa že napovedal pritožbo na vrhovno sodišče, ki je danes pritožbo tudi obravnavalo.

Makoterjevo je na enotno kazen 30 let zapora prvič obsodilo že Okrožno sodišče v Murski Soboti. Maja 2002 je Višje sodišče v Mariboru kazen potrdilo, vrhovno sodišče pa je pozneje zaradi procesnih napak sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno obravnavo murskosoboškemu okrožnemu sodišču.