Slovenski strokovnjaki z Inštituta za neionizirana sevanja ugotavljajo, da bi morali z nekoliko skepse jemati tudi "revolucionarne" rezultate tujih raziskav o škodljivem vplivu mobilnikov, ki jih skoraj vsak teden zasledimo med novicami na spletu. Previdnost pa kljub temu ni odveč, saj vsega še ne vemo, so opozorili.

Dober signal, manj sevanja

Ljudem zato svetujejo, da izberejo mobitele z nižjimi vrednostmi SAR, ki so navedene na telefonu, v navodilih za njihovo uporabo ali na spletnih straneh podjetij. Sevanje se zmanjša tudi tako, da pri pogovorih uporabljamo žične slušalke (brezžične oddajajo še lastno sevanje) in da telefon k ušesu prislonimo šele v trenutku, ko dobimo zvezo, ne pa ko se povezujemo. Priporočajo tudi to, da ne telefoniramo v kleteh in podzemnih garažah, kjer je signal šibek, ampak raje poiščemo mesto, kjer se na zaslonu pokaže največ črtic. Najboljši signal, ko je sevanje tudi najmanjše, je v notranjih prostorih običajno ob oknih. Pomaga še to, da mobilni telefon, če ima to možnost, nastavimo na področje UMTS.

"Na leto na svetu naredijo od osem do deset tisoč raziskav o tovrstnem elektromagnetnem sevanju, je pojasnil direktor Inštituta za neionizirana sevanja doc. dr.  Peter Gajšek. Pričakuje, da bo imela največ teže raziskava Interfon, ki poteka v trinajstih državah in z isto metodologijo. Njeni začasni rezultati kažejo, da sevanje mobilnika ne vpliva na razvoj raka v glavi in vratu, v dveh državah od trinajstih pa se je pokazalo, da bi lahko desetletna ali daljša uporaba mobilnega telefona povečala tveganje za razvoj tumorja na slušnem živcu. Te rezultate bo v prihodnjih treh mesecih dokončno ovrednotila skupina strokovnjakov, ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, Gajšek pa za zdaj prisega na preventivo: "Tehnologijo uporabljajmo še naprej, a zmerno in v skladu s priporočili.

Na drugi strani so mediji nedavno množično povzemali raziskavo, ki nosečnicam sporoča, naj se izogibajo pretirani uporabi mobilnih telefonov, češ da to povečuje možnost vedenjskih motenj pri otroku. "Med raziskavami so dobre in slabe. Osebno sem do najnovejših revolucionarnih raziskav zadržan in zagovarjam tezo, da je treba vedno pogledati, kako so jih naredili. Najšibkejši člen verige so ravno epidemiološke raziskave na ljudeh, na primer na nosečnicah, saj ne moremo nikoli izločiti vseh vplivnih dejavnikov, ki lahko zmanjšajo verodostojnost raziskave," meni Gajšek. Skrbi ga, kakšni bodo dolgoročni učinki vse večje prepredenosti naših življenj z elektromagnetnim sevanjem zaradi vse večje uporabe brezžičnih tehnologij. Dejal je, da en vir sevanja na dan ne poveča obsevalnih obremenitev, kaj pa njihove nalaganje in množenje pomeni dolgoročno, "je danes zelo težko reči. Latentna doba do izbruha bolezni je lahko pri raku deset let in več."

Nalepke in kristali so dobičkonosna potegavščina

Levji delež elektromagnetnega sevanja prejmemo prav prek mobilnikov, je pokazala raziskava Inštituta za neionizirana sevanja o osebni izpostavljenosti elektromagnetnim sevanjem. V njej je sodelovalo 30 prostovoljcev, ki so 34 ur nosili dozimeter, izpostavljenost elektromagnetnemu sevanju pa je bila v vseh primerih nizka. Najvišje povprečne vrednosti so bile v službi, kjer so znašale 0,2 odstotka dovoljene mejne vrednosti, medtem ko so najvišje trenutne sevalne obremenitve namerili v mestu oziroma doma, kjer so znašale največ 22 odstotkov dovoljene mejne vrednosti. Glavni delež k najvišji trenutni obremenitvi so v 61 odstotkih prispevali mobilni telefoni, medtem ko so bazne postaje mobilne telefonije prispevale 16 odstotkov (tudi te niso iz neposredne bližine skuhale jajca).

V vsakdanjem življenju tako nismo drastično ogroženi, bi pa bili, če bi vse življenje sedeli pred virom sevanja, kot je bazna postaja, je ponazoril Gajšek. Dejal je, da je oddaljenost od takšnih naprav najučinkovitejša preventivna metoda, medtem ko gre pri veliki ponudbi nalepk, kristalov in drugih čudežnih pripomočkov proti sevanju za popolno potegavščino. Bolj smiselno je, da na primer popazimo na svojo mikrovalovno pečico: če je poškodovana ali se vratca ne zaprejo dobro, je ne smemo uporabljati.