Zaradi podnebnih sprememb tudi Evropa pred njo ne bo več varna, napoveduje meteorologinja Tanja Cegnar. Po eni strani je komar zelo odvisen od temperatur, zanje pa je občutljiv tudi organizem, ki malarijo povzroča. Podnebne spremembe bodo povzročile tudi stopnjevanje selitvenih tokov, saj bo življenje bodisi zaradi poplav bodisi zaradi širjenja puščav v marsikaterem zdaj gosto poseljenem predelu sveta postalo nemogoče. Zaradi prihoda klimatskih beguncev bo večja možnost vnosa "eksotičnih" bolezni v kraje, kjer jih prej niso poznali.

Na primorskem subtrobski komarji

Kaj pa "že oprijemljive" posledice v Sloveniji? Na Primorskem so se v zadnjih letih pojavili tigrasti komarji, značilni za subtropsko podnebje. Izvirajo iz Azije, kjer so znani kot prenašalci bolezni, njihov pik pa povzroči dosti hujšo reakcijo kot pik običajnega komarja. Vrsta, ki pride od drugod in se dobro znajde, je vedno motnja v ekosistemu, vprašanje pa je tudi, ali sploh ima naravne sovražnike, ob tem ugotavlja Cegnarjeva. Temperatura močno vpliva tudi na bolj domače klope, ki se s segrevanjem podnebja širijo na višine, kjer jih prej ni bilo. Hkrati so od temperature zelo odvisni tudi povzročitelji bolezni, kot je klopni meningitis, ki ga prenašajo klopi.

Krog učinkov toplejšega ozračja velja tudi za alergije: rastlin, ki alergije povzročajo, je več, njihova rast se začne prej, trave pa imajo več ciklusov cvetenja v letu. Cegnarjeva dodaja, da so rastline v vse bolj onesnaženem zraku bolj alergogene, hkrati pa se zaradi višjih temperatur širijo tja, kjer jih prej ni bilo.

Imunski sistem bolj obremenjen

Zaradi toplega vremena je bolj obremenjen imunski sistem, pojasnjuje predstojnik internistične prve pomoči v Kliničnem centru dr. Hrvoje Reschner. Ljudje se več gibljejo zunaj, organizem je zaradi zime upočasnjen, izpostavljenost sezonskim virusom pa je večja. Toplo in vlažno vreme je pogoj za njihovo širjenje, ob tem pa tudi Reschner ugotavlja, da vse bolj mile zime pogojujejo več mrčesa, ki prenaša bolezni. Enako velja za bakterije: v južni Evropi so se že začele pojavljati tropske bakterije, ki jih tam niso poznali že 30 let. In nevarnost prihoda bolezni, ki niso bile značilne za te kraje? Medtem ko človek potrebuje generacije, da se prilagodi na spremembe, insektom to uspe zelo hitro.

Reschner že opaža, da se patologija zaradi vremenskih sprememb relativno hitro odmika od ustaljene. "Klima" je letos časovno zamaknila nekatere respiratorne težave. Minuli teden so se sicer začeli virusni prehladi, gripe in virusne želodčne težave, kar se po Reschnerjevih besedah kaže že v celotnem Kliničnem centru.