Izobrazba po krajšem postopku

Sicer pa se v javnosti pojavlja vse več informacij, da naj Žnidar udobnega položaja v državnem zboru ne bi zapustil povsem prostovoljno. V odhod na ministrstvo, ki ga vodi podpredsednik SDS Zvone Černač, naj bi ga namreč "prisilili" v vodstvu stranke, da bi s tem zagotovili službo brezposelni Koren-Gombočevi, ki je med drugim sestrična soproge predsednika vlade Urške Bačovnik Janša. Da bo moral Žnidar zapolniti izpraznjeno mesto državnega sekretarja na Černačevem ministrstvu, smo bili v uredništvu Dnevnika sicer obveščeni že julija. Na vprašanje, ali se bo to res zgodilo, nam na ministrstvu takrat niso odgovorili. Avtorji anonimnega pisma, ki ga hranimo v uredništvu, so med drugim navedli, da naj bi Koren-Gombočeva zaradi ponarejenega spričevala pred leti celo izgubila službo v eni od koroških poslovalnic SKB. Da je bila zaposlena v slovenjgraški enoti SKB, nam je včeraj potrdila tudi sama, ob tem pa je poudarila, da so se razšli iz poslovnih razlogov.

Koren-Gombočeva je končala poklicno kmetijsko šolo v Šentjurju, saj so imeli doma veliko kmetijo, takoj zatem pa se je zaposlila kot trgovka in na celjski zasebni šoli Abitura opravila tudi prekvalifikacijo. Ko je želela na Delavski univerzi v Žalcu končati srednjo ekonomsko-poslovno šolo, pa ji je "nekdo", kot je dejala sama, svetoval, da lahko izobrazbo pridobi tudi po krajšem postopku. Da je nekaj vendarle narobe, je ugotovila šele, ko je začela prejemati nenavadna SMS-sporočila, češ da nekateri delovna mesta v SKB zasedajo tudi z neustrezno izobrazbo. Takrat je to tudi prijavila ustreznim organom, kjer je pustila vse podatke, tudi o telefonski številki, s katere je prejemala sporočila. Čeprav je v svojem življenjepisu pred državnozborskimi volitvami natančno opisala, kje je bila do takrat zaposlena, zaposlitve pri SKB ni natančno navedla - uporabila je namreč samo termin "v bančništvu". Ali je res morala zapustiti službo zaradi ponarejenega spričevala, nam v SKB niso ne potrdili ne zanikali, saj da gre za osebne podatke, ki jih ne morejo posredovati javnosti. Podobno vprašanje smo naslovili tudi na SDS, kjer pa so nam priporočili branje omenjenega življenjepisa.

Stiki z družino Janša - Bačovnik niso pogosti

Več virov nam je potrdilo, da je imela dolgoletna članica SDS, ko je odkrila, da njena izobrazba ni verodostojna, resen namen končati šolanje, medtem pa je še naprej iskala tudi druge poklicne možnosti. Nazadnje je bila zaposlena v družbi DZS, od koder pa so nam sporočili, da ji je delovno razmerje letos prenehalo. Koren-Gombočeva nam je pojasnila, da bi se že prihodnji mesec zaposlila kot samostojna podjetnica, in potrdila, da je sorodnica Urške Bačovnik Janša. Stiki med njima pa po njenih besedah niso pogosti.

Da je Koren-Gombočeva pristala v politiki, je "kriv" velenjski svetnik stranke SDS Franc Sever. "Korenova kmetija v Bevčah je pred leti pogorela do tal, ob nesreči pa sem jim veliko pomagal. Takrat sem koordiniral vso pomoč, saj gre za zelo delavno in pošteno družino," Korenove opisuje Sever, ki je takrat Alenko tudi nagovoril, naj se včlani v SDS. Zaradi sposobnosti je kmalu napredovala do predsednice ženskega odbora SDS koroške regije, danes pa je podpredsednica sveta ženskega odbora SDS. Tudi zdaj, ko se je zaradi izobrazbe znašla na tnalu, ji strankarski kolegi stojijo ob strani.

"Sam sem ji vsekakor svetoval, naj sprejme ponujeni mandat, saj ji navsezadnje tudi pripada, izobrazba pa niti ni pomembna. Sploh pa je tako vedela, da se bo znašla na rešetu, čeprav trdim, da se Alenka sama nikjer ni izkazovala z lažnim dokumentom, tako rekoč ga sploh ni uporabljala, kot to počnejo mnogi drugi. Očitno je nekdo naplahtal 32 ljudi, med katerimi je bila tudi Alenka, vsi pa so verjeli, da so šolanje končali. Ne rečem, da ni bila naivna, ker je verjela tem ljudem, a sam bi se vprašal, kdo je podpisan pod dokumente, ki jih kot verodostojne morebiti še vedno uporablja preostalih 31 ljudi, četudi izobrazbe nimajo in šolanja prav tako niso končali," poudarja Sever.

Zaradi omenjenih očitkov Koren-Gombočeva še ne ve, ali bo sprejela poslanski mandat. Če ga ne bo, bo to mesto pripadlo Miru Petku, ki pa bi se zato moral odpovedati službi direktorja direktorata za medije.